VIDEO: Žralok na Floridě vplul přímo mezi lidi. Nastala panika

  • 41
Na floridské pláži Navarre plaval žralok přímo mezi koupajícími se lidmi v moři. Plavci pak z vody rychle v panice prchali. Video z události se objevilo na sociálních sítích. Ředitel plážové bezpečnosti Austin Turnbill uvedl, že výskyt žraloků na navarrské pláži není ojedinělý a lze je vidět téměř každý den.

Autorka videa, Cristy Coxová, uvedla, že žralok pronásledoval k blízkosti pláže ryby. Neváhala a pokusila se upozornit návštěvníky k obezřetnosti. „Všechno se seběhlo tak rychle. Nejprve plaval žralok bok po boku s delfínem, ten ale z ničeho nic zmizel,“ řekla Coxová webu Pensacola News Journal s tím, že žralok se chtěl pouze nasytit ryb, když proplouval kolem lidí koupajících se v moři.

Útok v Hurghadě nebyl jediný, jsou další zranění. Žraloků mohlo být víc

„Všichni ztuhli, když se přiblížil k pláži při pronásledování hejna ryb. Musíme si uvědomit, že to je přirozené a my, lidé, se nacházíme v jejich domově,“ dodala Coxová.

Ředitel bezpečnosti navarrské pláže Austin Turnbill výskyt žraloka potvrdil. „Po celém zálivu se vyskytují žraloci. Vidíme je téměř každý den a v 99,9 procentech případů se není čeho obávat,“ uvedl. Dodal, že žraloci jsou agresivní typicky při chytání velkých lovných ryb. Podle něj je pak nejvhodnější z vody klidně odejít a nechat žralokům prostor k lovu.

Podle neziskové organizace Atlantic White Shark je důležité držet se ve skupinách a moře pomalu opustit. „Důležité je nezůstávat izolován blízko břehu a následovat instrukce plavčíků,“ uvedla organizace na svém webu. Rovněž je nutné dávat si pozor na mělké vody, kde žraloci loví tuleně, nebo na viditelná hejna ryb.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: žralok, pláž, Florida

Video