Ostroun obecný

Ostroun obecný | foto: Profimedia.cz

U Soči se objevili žraloci. To je dobrá zpráva, radují se ekologové

  • 11
U jihoruského letoviska Soči se opět objevili žraloci, které tu už roky neviděli. Jejich návrat považují odborníci za důkaz, že se životní prostředí u břehů Černého moře zlepšilo. Zdejší druh žraloků není člověku nebezpečný, jsou to ostrouni.

Pár exemplářů ostrounů z úlovků místních rybářů vystavili obyvatelé letoviska v místním akváriu ve Staré Macestě, které je největším svého druhu v Rusku. Žraloci se tam rychle adaptovali a cítí se tam jako doma, píše web Svobodný tisk-jih

„Získat takové kousky je veliký úspěch,“ pochlubila se zástupkyně ředitele podniku Žanna Zazinová. „Posledních deset let jsem ani neslyšela o tom, že by se je u břehů Soči podařilo nějakému rybáři ulovit,“ dodala.

Polapený druh žraloka, ostroun obecný, je hojný v Atlantiku. Žije i ve Středozemním a Černém moři, v Baltu se vyskytuje jen vzácně. Exempláře jsou tak zřejmě jediní černomořští žraloci chovaní uměle na celém světě. Akvárium je bude krmit kalamáry a krevetami. Člověk by pro něj byl příliš velkým soustem, mají totiž docela malé zuby.

Odborníci považovali vymizení žraloků z místních vod za důkaz znečištění, a tak se opětovný výskyt žraloků vykládá jako důkaz, že se životní prostředí v okolí dějiště zimní olympiády zlepšilo.

Ostroun obecný dorůstá délky nejvýše 1,6 metru a živí se hlavně rybami. Žraloci se přibližují k břehům Soči výhradně v chladnějším období roku. Před hlavní sezonou zase zmizí, ještě než se do vln vnoří první turisté.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video