Způsobuje pády letadel a mizení lodí metan?

- U pobřeží USA v západním Atlantiku mizí z monitorů beze stop lodě a letadla v tzv. bermudském trojúhelníku. Svou pouť v této tajemné oblasti už podle listu Die Welt ukončilo 60 letadel a asi stovka lodí. Kromě četných vysvětlení, od obřích všežravých mořských oblud po únosy mimozemšťany, přinášejí vědci také serióznější teorii pro nápadně časté mizení dopravdních prostředků. Ta může vysvětlit celou řadu dosud neobjasněných pádů letadel u východního pobřeží USA a možná i pro zřícení Boeingu 767 společnosti Egypt Air letos 31. října.
Podle vědců mohou mít záhadná zmizení na svědomí velké plynové bubliny z metanu, jež občas vybublávají z mořského dna a pronikají do ovzduší.

Je pravdou, že se na mořském dně nacházejí obrovská ložiska metanu a vzhledem k enormnímu tlaku vody spočívá tam metan v tuhé formě a společně s okolní vodou tvoří krystaly, které jsou označovány jako plynové hydráty. Právě u východního pobřeží USA se nacházejí obzvlášť bohatém zásoby těchto látek, a vzhledem k hořlavosti metanu se vážně uvažuje o jejich využití jako energetických zdrojů budoucnosti.

Dojde-li však v důsledku menšího zemětřesení nebo jiných pohybů na mořském dně k trhlinám ve slojích hydrátů silných až 300 metrů, pak se mohou uvolnit plynové bubliny. Není-li na
dotyčném místě navíc moře příliš hluboké, mohou snadno dospět k hladině. Ocitne-li se v takové bublině plavidlo, okolní vodní masy ho okamžitě pohltí.

Pro letadla je metan nebezpečný ve formě mraků, protože mění citlivou aerodynamiku letounů a je velice problematické, když motory nasají místo kyslíku hořlavou směs plynu. Zatím se pouze spekuluje o tom, že by plynové mraky měly na svědomí i zřícení stroje Egypt Air, ale jestliže to nelze vyloučit, mělo by se asi uvažovat o nových letových koridorech.

Mapa místa havárie letounu Boeing 767 egyptských aerolinií


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video