Turecký voják hlídkuje u hranic s Irákem

Turecký voják hlídkuje u hranic s Irákem | foto: Reuters

Zneškodnili jsme stovky kurdských rebelů, oznámili Turci

  • 7
Turecká armáda detailně informovala o útoku, který v půli prosince podnikla na pozice kurdských rebelů. Podle velení armády bylo na severu Iráku zraněno či zabito přes 200 lidí, kteří patří ke Straně kurdských pracujících. Nálety podle irácko-kurdské pohraniční hlídky pokračovaly i dnes.

Zatím nejsou žádné zprávy o obětech, protože Turci prý bombardovali již evakuované vesnice.

Původní zprávy o bombardování základen Strany kurdských pracujících (PKK) u tureckých hranic a v pohoří Kandíl před devíti dny uváděly, že při náletech zahynula jedna žena, pět lidí bylo zraněno a asi 200 rodin opustilo své domovy.

Agentura AP nyní informovala, že po náletech následoval útok pozemních sil. Většina povstalců prý byla zabita v "nechráněných" budovách. Turecký vojenský štáb uvedl, že od 16. prosince včetně turečtí vojáci zabili nebo zranili přes 200 kurdských povstalců.

Turecká armáda útočí na povstalecké cíle na severu Iráku pravidelně zhruba od poloviny října, kdy parlament souhlasil s přeshraniční operací. Reagoval tak na řadu krvavých útoků kurdských rebelů na svém území, při nichž zahynuly desítky tureckých vojáků.

Podle Ankary působí v severním Iráku podél tureckých hranic asi tři tisíce kurdských povstalců. Boj mezi tureckou armádou a Kurdy si dosud vyžádal téměř 40 tisíc životů na obou stranách.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video