Thabo Bester (vpravo)

Thabo Bester (vpravo) | foto: Getty Images

Po uprchlém vězni zůstalo v cele ohořelé tělo, videem napálil celebrity

  • 4
Jihoafrickou republiku šokoval případ sexuálního násilníka a vraha, který uprchl ze soukromě střeženého vězení. Policisté si mysleli, že uhořel, ale testy DNA ukázaly, že k nepoznání ohořelé tělo patřilo někomu jinému. Vězeň byl i schopen provozovat za mřížemi falešný mediální podnik.

Thabo Bester si vysloužil přezdívku „Facebookový znásilňovač“ kvůli několika případům, kdy si na této sociální platformě vyhlédl ženy, které později znásilnil. Přinejmenším jednu z nich i zabil. V roce 2012 skončil v soukromém vězení v Bloemfonteinu, soudce jej obvinil i z loupeže.

V květnu minulého roku vězeňská správa uvedla, že Bester se zapálil a zemřel na popáleniny. Policie však v neděli citovala výsledky DNA, podle nichž spálené tělo patřilo někomu jinému.

Podle pitvy muž v Besterově cele zemřel v důsledku tupého úderu do hlavy. Až poté byl zapálen.

„Vyvolává to otázky, komu uhořelé tělo patří a jak se ocitl v cele 35,“ reagovala na zprávy Unie občanských práv policistů a vězňů. Podle ní se management věznice pokusil celou záležitost zamést pod koberec. Obviňuje vládu, že předala správu státní bezpečnosti soukromým bezpečnostním společnostem, jejichž hlavním cílem je maximalizace zisku. Vězení má pod dohledem mezinárodní bezpečnostní firma G4S se sídlem v Londýně.

Ilegální dělníci znásilnili v JAR osm modelek. Dav se mstil mačetami a kladivy

Portál Groundup zveřejnil emaily nejmenovaného dozorce z vězení poslané náměstkovi ministra spravedlnosti a nápravných služeb, ve kterých osočuje své kolegy z napomáhání Besterovi v útěku. Dozorce si později stěžoval, že ho náměstek ignoroval. Ministerstvo uvedlo, že náměstek není schopen emaily najít.

List The Sunday Times uvedl, že za posledních devět měsíců Bester žil se svou partnerkou, plastickou chiruržkou specializující se na klienty z řad celebrit, v pěti domech. Tím posledním bylo luxusní obydlí v Johannesburgu. Média vyfotila vraha i v jednom obchodě ve městě.

Dvojice jezdila ve dvou autech značky Porsche a nosila luxusní oblečení. Z bytu uprchla, nyní je neznámo kde.

„V této chvíli je naší prioritou najít tohoto uprchlíka před spravedlností a přesně stanovit, jakým způsobem fingoval svoji smrt,“ uvedla policejní mluvčí Athlenda Matheová. Ministerstvo spravedlnosti už vyzvalo veřejnost, aby sdělila úřadům veškeré informace, které by mohly vést k jeho dopadení. Některé ženy už uvedly, že je Bester kontaktoval.

Za mřížemi, přesto se smíchem na konferenci

Že ve vězení věci nefungovaly tak, jak měly, naznačuje i falešná mediální společnost, již Bester během svého pobytu za mřížemi řídil. Virálním se stalo jeho živě vysílané video z představení společnosti 21st Century Media, jehož se účastnili i přední jihoafrické celebrity. Vykutálený podvodník zde vystupoval jako šéf společnosti pod falešnou identitou, zatímco byl stále ve vězení.

Na videu je vidět smějící se vězeň poté, co mu hosté na konferenci začali zpívat vše nejlepší k narozeninám. Bester si dokonce najal zaměstnance společnosti a vyplácel jim měsíční platy a lákal na konferenci „Ženy v médiích“ účastní hollywoodských hereček jako je Halle Berry.

Násilníkův únik z vězení ale u spousty Jihoafričanů úsměv rozhodně nevyvolává. Podle organizací pro ženská práva případ naznačuje, že vláda nedělá dost pro ochranu žen. Jihoafrická republika má dlouhodobě velmi vysokou míru sexuálního násilí. Policie za období od října do prosince zaznamenala více než 12 tisíc případů znásilnění.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video