Dubaj. Ilustrační snímek.

Dubaj. Ilustrační snímek. | foto: Mall of the World / Dubai Holding, iDNES.cz

Britka v Emirátech nahlásila znásilnění, úřady ji zatkly kvůli sexu

  • 274
Tři roky vězení hrozí ve Spojených arabských emirátech mladé Britce, která přišla na policii ohlásit znásilnění. Dubajská policie turistku obvinila z mimomanželského sexu. Strážci zákona dospěli k názoru, že s pohlavním stykem souhlasila. Podobné problémy měly v zemi i další cizinky.

Pětadvacetiletá turistka uvedla, že jí v dubajském hotelu znásilnila dvojice Britů. Indicent šla ohlásit na policii, ale v poutech skončili všichni tři. Britka i dva muži se z policejních cel dostali na kauci. Deník The Independent píše, že zatímco údajní pachatelé Spojené arabské emiráty (SAE) bez problému obratem opustili, žena musela odevzdat pas a čeká na soud.

Turistku, která v Dubaji původně chtěla strávit několik dní po cestě do Austrálie, policisté obvinili z mimomanželského sexu, neboť prý souhlasila s pohlavním stykem. Ten je ovšem podle práva šaría neprovdaným ženám zapovězen a v krajním případě za něj hrozí i ukamenování.

Problémy s arabským právem řešilo Norsko i Rakousko

Podle organizace Detained in Dubai (Zatčeni v Dubaji), která poskytuje cizincům v podobné situaci právní poradenství, hrozí ženě až tři roky vězení a vyhoštění ze země. Její zakladatelka Radha Stirlingová kostatovala, že policie v SAE špatně rozlišuje mezi znásilněním a sexem, s nímž žena souhlasila.

Pokud se údajné znásilnění odehraje například v hotelovém pokoji a na bezpečnostních kamerách je žena zachycena, jak vychází s údajným útočníkem z pokoje ven, pak z toho policie usoudí, že nešlo o násilí.

Stirlingová považuje případ Britky za velmi zneklidňující. „Oběti se na ně obrátí a očekávají nápravu, a místo toho jsou samy stíhány. Nejenom že popřou, že jde o oběti, ale navíc je ještě trestají,“ prohlásila. Mluvčí britského ministerstva zahraničí řekla, že je úřad v kontaktu s britskou občankou i s její rodinou.

Podobné problémy jako Britka mělo v Dubaji více cizinek. Norka Marte Deborah Dalelvová byla před třemi lety odsouzena k 16 měsícům vězení za mimomanželský sex a konzumaci alkoholu, když předtím ohlásila znásilnění. Trest jí byl nakonec prominut, násilník dostal 13 měsíců vězení.

Soudnímu stíhání čelila před lety v SAE také rakouská muslimka, která rovněž ohlásila znásilnění. V roce 2014 se rakouským diplomatům podařilo vyjednat její návrat domů.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video