Vyšetřovatelé stojí u těla Stanislava Markelova.

Vyšetřovatelé stojí u těla Stanislava Markelova. | foto: Reuters

Známého právníka a opoziční novinářku zabili nacionalisté, zjistila ruská policie

  • 13
Ruská policie ukončila vyšetřování vražd právníka Stanislava Markelova a novinářky Anastasiji Baburovové. Oba byli loni v lednu zastřeleni v centru Moskvy. Jejich vraždy mají dle vyšetřovatelů na svědomí dva členové nacionalistické skupiny Ruské národní sjednocení Nikita Tichonov a Jevgenija Chasisová.

Pětadvacetiletá Baburovová byla novinářkou opozičního ruského listu Novaja Gazeta, kde kdysi pracovala i Anna Politkovská, kterou někdo zastřelil už v říjnu 2006. Baburovovou vrazi zabili za bílého dne, když se spolu se čtyřiatřicetiletým Markelovem vraceli z tiskové konference.

Ruská média už dříve uvedla jako motiv vraždy mstu za to, že advokát Markelov zastupoval v soudních sporech oběti nacionalistů. Útočníci stříleli nejprve na něj, Baburovovou při střelbě zranili a novinářka zemřela později v nemocnici (čtěte Rusko děsí vražda Markelova a Baburovové).

Z pondělní zprávy agentury Interfax vyplývá, že vyšetřování případu Markelova a Baburovové skončilo. Vyšetřovatelé konstatovali, že vražda byla odplatou za Markelovovo "protifašistické" smýšlení. Baburovovou útočníci zastřelili údajně proto, aby se zbavili svědka svého činu.

Vyšetřovatelé spis předali ruské generální prokuratuře, která rozhodne o obvinění. Tichonov údajně podíl na vraždách popírá. Přiznal se pouze k nezákonnému držení zbraní. Chasisová se podle vyšetřovatelů podílela pouze na vraždě Markelova, nikoli Baburovové. Pokud soud jejich vinu uzná, hrozí dvojici trest doživotního vězení.

Kdo byli Markelov a Baburovová

- Stanislav Markelov byl ruský právník a aktivista, který se zapojil do několika ostře sledovaných procesů. V minulosti pomáhal Anně Politkovské zavražděné v roce 2006.

- Anastasija Baburovová, novinářka píšící pro list Novaja Gazeta, byla zabita spolu s ním. Pokoušela se zastavit vraha a ten ji chladnokrevně střelil. Zemřela až po několika hodinách v nemocnici.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video