Protesty hnutí žlutých vest v Paříži (2. března 2019)

Protesty hnutí žlutých vest v Paříži (2. března 2019) | foto: AP

Žluté vesty při protestech ničí radary, přibylo dopravních nehod a mrtvých

  • 238
Ve Francii zničili nebo poškodili účastníci protestů hnutí takzvaných žlutých vest tři čtvrtiny silničních radarů, oznámil ministr vnitra Christophe Castaner. Vyřazení přístrojů pro měření rychlosti z provozu pak dal o víkendu v rozhovoru s televizí France 2 do souvislosti s vyšší úmrtností na silnicích.

„Zhruba 75 procent radarů bylo buď zničeno, nebo poškozeno, či jinak vyřazeno z provozu,“ prohlásil ministr. „A ano, je mezi tím přímá souvislost,“ dodal s odkazem na zvýšení úmrtnosti při nehodách o 3,9 procenta v lednu v porovnání se stejným měsícem loňského roku.

Příkladem jsou podle něj radary, které někdo zakryje igelitem. Ty potom sice přestanou pořizovat fotografie, ale nadále měří rychlost. V prosinci tak úřady podle ministra zaznamenaly čtyřikrát více přestupků, z toho nárůst překračování rychlosti o 400 procent. „A na konci toho všeho jsou mrtví,“ dodal Castaner.

Stát podle něj vyjde obnova radarů na zhruba půl miliardy eur (téměř 13 miliard Kč).

Francouzi nespokojení s politikou současné vlády po celé zemi protestují od půlky listopadu, demonstrace začaly jako silniční blokády.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video