V afghánské provincii Hilmand přišly od července o život už tři policistky. Ilustrační foto

V afghánské provincii Hilmand přišly od července o život už tři policistky. Ilustrační foto | foto: Britské ministerstvo obrany

Taliban nás vraždí jednu po druhé, volají afghánské policistky

  • 30
Policistky z provincie Hílmand na jihozápadě Afghánistánu se bojí o život. Jen za poslední tři měsíce přišly o život tři vysoce postavené policejní důstojnice. Ženy zákona přitom nezemřely během zásahu. Radikální hnutí Taliban je vraždí přímo na cestě do práce.

V červenci přišla v provinční metropoli Laškar Gáh o život sedmatřicetiletá kriminalistka, kterou média představila pouze jako Bibi. Ta si podle britského listu The Guardian už před časem stěžovala novinářům, že jí někdo vyhrožuje smrtí. A hrozba se nakonec naplnila. Neznámý útočník ji zastřelil cestou na policejní stanici.

Na vysoké pozici v kriminálním oddělení hílmandské policie Bibi zastoupila o rok starší inspektorka, po několika týdnech však zemřela i ona. Když nastupovala do auta s tím, že pojede do práce, přijeli dva muži na motorce a policistku střelili do krku. V polovině září svým zraněním v nemocnici podlehla.

Když během krátké doby zemřela i třetí policejní důstojnice, uniformovaným ženám došla trpělivost. "Já mám vysílačku a rádio, ale většina kolegyní nemá vůbec nic. A do práce musíme všechny jezdit rikšou," stěžuje si jednatřicetiletá podporučice Malalaj, která je dnes nejvýše postavenou ženou v hílmandském policejním sboru.

"Všechny jsme se shodly na tom, že pokud nám velitelé neposkytnou lepší ochranu, zkrátka od policie odejdeme," tvrdí Malalaj v deníku The Times, který otiskl jen její křestní jméno.

„Když se bojíte, tak běžte domů“

Nadřízení ovšem podle policistek nechtějí o zvýšení ochranných opatření ani slyšet. "Když o něco takového požádáme, řeknou nám, abychom odevzdaly uniformu a šly domů," líčí jedna z členek bezpečnostního sboru.

Když byl Taliban u moci, přítomnost žen mezi policisty se jevila jako naprosto nepředstavitelná utopie. A ani po jeho pádu se o policejní kariéru mnoho žen neucházelo. V silně konzervativní islámské zemi jim v tom bránila rodina, ale i obavy před sexuálním zneužíváním.

Kuráž a společenské postavení uniformovaných žen se na jihu země pokoušeli zvednout Britové. Právě v Hílmandu nové rekrutky půl roku cvičila Amanda Hendersonová. "Zpočátku to bylo velmi obtížné, neměla jsem žádnou podporu a trvalo mi měsíce sehnat třeba uniformy," vzpomínala před lety na své působení v provincii, která se příliš vřelým vztahem k ženám nikdy nevyznačovala (více o tréninku policistek čtěte zde).

Podíl žen v bezpečnostních složkách Afghánistánu se zvyšuje, ovšem nijak dramaticky. Zatímco v roce 2005 bylo mezi 53 tisíci afgánskými policisty pouhých 180 žen, letos v červenci už uniformu nosilo 1 551 policistek. Celý bezpečnostní sbor tou dobou čítal asi 160 tisíc příslušníků.

Samotný Taliban odmítá, že by se na ženy v uniformě speciálně zaměřoval. Jeho mluvčí reportérům řekl, že hnutí ke všem policistům přistupuje férově. "Pokud některý představuje riziko pro mudžáhida, stane se naším cílem," vysvětlil. Mudžáhidem se přitom myslí každý muslim, který se aktivně účastní džihádu (svaté války).


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video