Záchranář vytahuje Filipínku po 30 hodinách v Tichém oceánu (8. 9. 2009)

Záchranář vytahuje Filipínku po 30 hodinách v Tichém oceánu (8. 9. 2009) | foto: AP

Žena z potopeného trajektu u Filipín přežila v moři třicet hodin. Je v pořádku

  • 2
Téměř třicet hodin strávila ve vlnách Tichého oceánu žena, která cestovala na trajektu Superferry 9. Ten se potopil v neděli u jižní části Filipín. Pasažérku objevil armádní vrtulník asi 13 kilometrů od místa neštěstí, na sobě měla reflexní záchrannou vestu. Byla podchlazená, ale v pořádku. Při nehodě trajektu zemřelo devět lidí.

Vlny Pacifiku unášely Filipínku Litu Casumlumovou skoro třicet hodin. Lita, devětatřicetiletá žena v domácnosti, byla jednou z téměř tisícovky lidí na palubě trajektu Superferry 9. 

Ten v neděli vyrazil z přístavu General Santos na ostrově Mindanao a ještě ten den měl dorazit do města Iloilo v centrální části Filipín. Do cíle ale nedoplul, asi v polovině cesty se začal naklánět, snad kvůli díře v trupu. - o nehodě trajektu si přečtěte zde

Posádka hned začala pasažérům rozdávat plovací vesty a nahánět je do záchranných člunů, napsala agentura AP. Jednu z vest si vzala i Lita Casumlumová, což jí později zachránilo život.

Nepodařilo se jí ale protlačit se na záchranný člun a skončila v chladném oceánu. Vlny ji unášely stále dál od místa nehody a jí nezbylo než doufat. "Pořád jsem se modlila a myslela na rodinu," řekla záchranářům, kteří ji nakonec objevili asi 13 kilometrů od místa neštěstí.

Žena přežila téměř třicet hodin v Tichém oceánu (8. 9. 2009)

Žena přežila téměř třicet hodin v Tichém oceánu (8. 9. 2009)

Casumlumová měla na těle různé oděrky a byla podchlazená, okamžitě ji proto převezli do nemocnice na filipínském poloostrově Zamboanga. Tam už ale podle agentury AP vtipkovala s novináři.

"Sice jsem ztratila všechny peníze, ale zase jsem v kapse našla dva malé kraby," smála se Filipínka, jejíž přežití označil kontradmirál Alex Palma z filipínského námořnictva za zázrak.

"Obrovské vlny ji unášely dlouhé hodiny a neměla žádnou vodu ani jídlo," popsal. A pochválil posádku trajektu za rychlé vyslání nouzového signálu, díky čemuž havarovanému plavidlu přispěchali na pomoc záchranáři a podařilo se včas evakuovat drtivou většinu lidí.

Příčiny havárie jsou zatím neznámé, vyšetřování teprve začíná. Počasí bylo v době, kdy se loď začala naklánět, dobré. Podle CNN je to už třetí velká nehoda Superferry 9 za poslední tři roky. Předchozí dvě v letech 2006 a 2007 si žádné lidské životy nevyžádaly.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video