Želva paprsčitá (Astrochelys radiata) žije ve volné přírodě pouze na...

Želva paprsčitá (Astrochelys radiata) žije ve volné přírodě pouze na Madagaskaru. | foto: Profimedia.cz

Na Madagaskaru padly vysoké tresty za obchod s želvami. Je to spíše výjimka

  • 2
Na Madagaskaru byla za nezákonný obchod s želvami paprsčitými odsouzena skupina pašeráků a obchodníků. Tamní soud potvrdil tresty pro tři osoby ve výši šesti let nepodmíněně a k pokutám v celkové výši v přepočtu téměř 772 000 korun.

Podle agentury AFP je tento rozsudek výjimečný a policie málokdy tuto kriminalitu stíhá. Pachatelé se tak jen vzácně dostanou před soud.

Policie trojici pašeráků zatkla loni v dubnu ve městě Betsinjaka na jihozápadě ostrova poté, co v jejich domě našla přes deset tisíc mláďat vzácných želv. Podle Světového fondu na ochranu přírody (WWF) jde o zatím rekordní nález.

Želvy jsou vyhledávanou pochoutkou místních obyvatel i na asijských trzích, jejich odchyt je však zakázán. Právě kvůli vysoké ceně, kterou jsou za zvířata ochotni zaplatit asijští zákazníci, je ve velkých počtech loví pytláci. Podle WWF jsou přitom želvy na ostrově na pokraji vyhynutí.

Pašeráci plení přírodu na Madagaskaru také kvůli obchodu se vzácným dřevem či s lemury. 

Želva paprsčitá (Astrochelys radiata) patří mezi ohrožené druhy želv. Vyskytuje se ve volné přírodě pouze na Madagaskaru, kde obývá jižní a jihozápadní část ostrova. Na Madagaskaru místní obyvatelé uloví téměř 50 tisíc těchto želv ročně kvůli masu, které je zde považované za pochoutku.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video