Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj při projevu v americkém Kongresu (21....

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj při projevu v americkém Kongresu (21. prosince 2022) | foto: AP

Zelenskyj se chce zúčastnit summitu NATO. Za války Ukrajinu opustil jen dvakrát

  • 35
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se plánuje osobně zúčastnit summitu NATO, který se uskuteční v červenci ve Vilniusu. Informoval o tom ukrajinský velvyslanec v Litvě Petro Bešta. Od ruské invaze na Ukrajinu, podnikl Zelenskyj pouze dvě zahraniční cesty - loni v prosinci do Washingtonu a letos v únoru od Londýna, Paříže a Bruselu.

Summit ve Vilniusu se koná od 11. do 12. července a zúčastní se ho zástupci jednotlivých zemí Severoatlantické aliance. Mezi nimi i americký prezident Joe Biden, který tento týden nečekaně navštívil Kyjev. V ukrajinské metropoli strávil asi pět hodin a oznámil tam nový balík vojenské pomoci. Nyní je v Polsku.

Pokud Čína podpoří Rusko, dojde ke světové válce, varoval Zelenskyj

„Takový je náš plán,“ odpověděl velvyslanec Petro Bešta na dotaz, zda do Vilniusu přicestuje i ukrajinský prezident. Ukrajina podle Bešty doufá, že se účastníci summitu „velmi jasně shodnou na tom, že velmi brzy poté, co válka skončí, se Ukrajina stane členem NATO“.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video