Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vpravo) v Kyjevě přivítal izraelského...

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vpravo) v Kyjevě přivítal izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. (19. srpna 2019) | foto: Reuters

Prezident Zelenskyj měl jet do Izraele. Uniklé plány o jeho cestě ji mohou zhatit

  • 42
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj měl v úmyslu příští týden navštívit Izrael. Po úniku této informace ve vysílání izraelské komerční televizní stanice Channel 12 je však nyní jeho cesta nejistá. Listu The Times of Israel (ToI) to sdělil nejmenovaný ukrajinský diplomat.

„(Zelenskyj) chtěl, aby se veřejnost o jeho návštěvě dozvěděla, teprve až vstoupí na izraelskou půdu,“ řekl diplomat. „Je velice zklamán.“

Od února 2022, kdy Rusko napadlo Ukrajinu, Zelenskyj Izrael nenavštívil a na Ukrajinu nepřicestoval ani izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Avšak v současné době, kdy Moskva hostí představitele radikálního palestinského hnutí Hamás, které před měsícem brutálně zaútočilo na Izrael, a současně v OSN předkládá rezoluce namířené proti Izraeli, může mít Jeruzalém zájem na stočení orientace zahraniční politiky blíže ke Kyjevu, poznamenal ToI.

Zvládne Západ dva konflikty najednou? Ukrajina se obává odklonu pomoci

The Times of Israel připomněl také „vřelé“ setkání Zelenského s Netanjahuem na okraj zářijového zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku.

Izraelská armáda pokračuje v pozemní vojenské operaci v Pásmu Gazy s cílem zcela vymýtit hnutí Hamás v reakci na útok ze 7. října, při němž ozbrojenci Hamásu v jižním Izraeli pozabíjeli na 1400 lidí, většinou civilistů.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video