Vůdce Zelených v německém parlamentu Anton Hofreiter. (17. února 2021)

Vůdce Zelených v německém parlamentu Anton Hofreiter. (17. února 2021) | foto: Profimedia.cz

Omezme stavbu rodinných domů, zabírají prostor, zní od německých Zelených

  • 352
Šéf parlamentní skupiny německých Zelených Anton Hofreiter prohlásil, že rodinné domky jsou příliš ekologicky nákladné a vyjádřil pochybnosti nad jejich dalším stavěním. V Hamburku koalice Zelených a Sociálnědemokratická strany Německa (SPD) dokonce už rodinné domy nezahrne do plánů výstavby. Podle kritiků Zelení omezují svobodu Němců.

„Rodinné domy spotřebovávají hodně plochy, spoustu stavebních materiálů, spoustu energie, vedou k rozrůstání měst a tím i většímu dopravnímu provozu,“ řekl Hofreiter v rozhovoru pro časopis Spiegel. Naznačil, že právě rodinné domy přispívají k „obrovskému nedostatku bytů“.

Vyzval obce, aby využily rozvojových plánů k vytváření „cenově dostupných“ obytných oblastí. „Toto je ústřední sociální otázka, zejména v našich velkých městech,“ tvrdí Hofreiter. Doporučuje též rozšířit pravomoc místních úřadů, aby si mohly přivlastnit opuštěné domy nebo ty, u kterých nejde vyhledat vlastník.

Hofreiterova slova přicházejí krátce po kontroverzním rozhodnutí koalice Zelených a SPD v městském obvodě Hamburk-sever nezahrnout další rodinné domy do rozvojových plánů na novou výstavbu. Představitelé Křesťanskodemokratické strany (CDU) a dalších politických stran varovali, že to povede pouze ke zvýšení cen rodinných domů a tím k jejich další nedostupnosti.

Hamburští Zelení se hájí, že ani předchozí rozvojové plány s domy nepočítaly vzhledem k nedostatku místa ve městě. Hofreiter podotkl, že k podobným krokům přistoupily i jiné městské části, v jejichž čele jsou zástupci CDU a nevyvolalo to takovou bouři hněvu.

Tisíce Němců v ulicích demonstrovaly proti růstu cen nájmů a nedostatku bytů

Podle Hofreiterových politických oponentů však jeho slova jsou důkazem nebezpečného populismu Zelených, který prosazováním různých regulací vede k omezováním svobody Němců. „Zelení se znovu překonali tímto populistickým a svatouškovským přístupem,“ prohlásil poslanec za SPD Sören Bartol.

„Tohle je příklad protirodinné, ideologické politiky,“ řekl Christian Baldauf, hlavní kandidát CDU v Porýní-Falcu. Podle Daniela Fösta z pravicové Svobodné demokratické strany (FDP) Zelení chtějí po lidech, aby „se zbavili snu na pořízení vlastního domu“.

Někteří členové CDU se ale Hofreitera zastali. „Rozumím jeho pohledu na rozrůstání měst. To není problematické pouze pro životní prostředí a klima, ale také pro stárnoucí společnost,“ řekla Spiegelu lipská radní a kandidátka za CDU do Bundestagu Jessica Hellerová. Podle ní se rodinný dům stává „luxusním zbožím“.

Zelení vyjadřují obavy

U Zelených podle listu Tagesspiegel způsobil rozhovor zděšení. Podle některých členů strany Hofreiter padl do pasti „provokativních otázek“ a nebyl dostatečně opatrný při popisování citlivého tématu. Argumentují, že Zelení by se na otázku bydlení neměli dívat jen z městské perspektivy.

Zelení se obávají, že Hofnerova slova by je mohla poškodit v nadcházejících regionálních volbách na jihozápadě Německa a taktéž v zářijových parlamentních volbách, ve kterých jim průzkumy veřejného mínění přisuzují značné šance. Vůdce Zelených Robert Habeck na tiskové konferenci ujišťoval, že v Německu se „budou dál stavět rodinné domy.“

Zeleně-socialistické zmražení nájmů v Berlíně prošlo, opozice hrozí soudy

„Chceme usnadnit soukromým vlastníkům nákup nemovitosti,“ prohlásil Habeck. Zelení požadují odstupňování daně z převodu nemovitostí, omezit poplatky realitním makléřům a zavést registr nemovitostí.

Z dat Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) vyplývá, že v Německu vlastní nemovitost jen asi 45 procent obyvatel. Po Švýcarsku je to nejnižší míra vlastnictví v zemích OECD.

Podle studie Německé spolkové banky důvody jsou vysoké daně nabytí nemovitosti, žádné odpočty daně z úroků z hypotéky pro majitele nemovitosti a dostupné sociální bydlení, které představuje nízkonákladovou alternativu k vlastnictví domu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video