Zeď není vidět z kosmu, přiznala Čína

  • 4
Čínské úřady po desetiletích popřely mýtus, že Velká čínská zeď je viditelná z vesmíru. Ministerstvo školství nařídilo přepsat učebnice, v nichž se toto mylné tvrzení vyskytuje. Legendu o viditelnosti stavby z kosmu vyvrátil první čínský astronaut Jang Li-wej.

Ten strávil v říjnu strávil na oběžné dráze Země 21,5 ve vesmírné lodi Šen-čou-5. - více zde

"Výskyt tohoto klamného tvrzení v učebnicích pro naše základní školy je zřejmě hlavním důvodem, proč se tato mylná představa tak rozšířila," podotkl list Beijing Times.

Budování Velké čínské zdi bylo zahájeno v 5. století před naším letopočtěm, k rozšíření a propojení jednotlivých částí došlo však až po roce 221 př.n.l. za vlády dynastie Čchin.

Většina úseků, které jsou k vidění dnes, je výsledkem rozsáhlých přestaveb za dynastie Ming (1368-1644). Zeď sloužila jako obrana proti nájezdníkům ze severu a dosahovala zřejmě délky až 6700 kilometrů.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video