Polský hraniční kámen u přechodu Slubice (10. června 2020)

Polský hraniční kámen u přechodu Slubice (10. června 2020) | foto: Reuters

Poláci hrozí zavřením hranic s Českem, sami už mají jihoafrickou mutaci

  • 188
Polsko podle ministra zdravotnictví nevylučuje omezení na hranicích s Českem a Slovenskem. Důvodem je rostoucí počet případů koronaviru v obou zemích. Rozhodnutí podle polského ministra zdravotnictví Adama Niedzielského padne příští týden.

„Hranice budou otevřeny pro osoby s negativním testem, to ale platí dnes, dynamika situace se může změnit,“ řekl Niedzielski v dnešním rozhovoru v polském Radiu Zet. „Ano, samozřejmě,“ odpověděl ministr na otázku, zda Polsko zvažuje omezení na svých jižních hranicích.

Polsko se v posledních dnech potýká se sílící koronavirovou infekcí. Týdenní průměrný počet nových případů za den překročil 6 500 a přibývá rovněž hospitalizovaných pacientů, minulý týden nicméně vláda uvolnila část koronavirových restrikcí. Nedzielski v pátek uvedl, že třetí vlna pandemie již v Polsku je a je pouze otázkou, jakých rozměrů dosáhne.

Polsko zavedlo kontroly na hranicích s Českem již v polovině loňského března a toto opatření zrušilo v červnu. Omezení pro přechod hranic z Česka do Polska byla zavedena opět v listopadu, kdy polské úřady začaly vyžadovat negativní koronavirový test. Bez něj byla lidem nařízena karanténa.

V České republice v pátek přibylo přes 11 100 dalších případů nákazy koronavirem a podle vyjádření členů vlády jsou české nemocnice na hraně svých možností.

Slovensko od loňského prosince čelí silné vlně koronavirové nákazy s výrazným nárůstem počtu úmrtí infikovaných pacientů. Ve středu slovenská vláda schválila návrh, na jehož základě se obrátila na ostatní členské státy EU s žádostí o poskytnutí zdravotnických specialistů na pomoc při léčbě pacientů infikovaných koronavirem. Polsko reagovalo oznámením, že je pro slovenské pacienty připraveno vyčlenit 200 míst na jednotkách intenzivní péče. Vídeň nabídla Bratislavě armádní zdravotníky.

17. února 2021

Jihoafrická verze u hranic s Litvou

Polsko na konci minulého týdne také zaznamenalo první výskyt nakažlivější jihoafrické varianty koronaviru, a to v okolí města Suwalki na severovýchodě země. Ministr zdravotnictví Adam Niedzielski varoval, že jihoafrická varianta spolu s britskou mutací koronaviru, jejíž výskyt v zemi „systematicky roste“, přispěje k rychlejšímu šíření nákazy.

„Třetí vlna pandemie je již v Polsku a otázkou je jen, jakých dosáhne rozměrů,“ prohlásil Niedzielski na tiskové konferenci podle televize TVN 24.

O nepříznivém vývoji podle ministra svědčí rostoucí přírůstky nových případů: minulý týden jich přibývalo v průměru okolo 5 500 denně, tento týden průměr již překročil 6 500. Přibývá rovněž hospitalizovaných pacientů. Nicméně Polsko se dosud těší z „bezpečnostního polštáře“ v podobě 26 tisíc volných lůžek pro pacienty s covidem-19. Obsazených je v současnosti okolo 12 tisíc až 13 tisíc lůžek.

V pátek uplynul v Polsku první týden zmírnění protinákazových opatření, včetně otevření hotelů, sjezdovek, kin, divadel a bazénů, které vláda přijala na dvoutýdenní zkušební lhůtu.

Pravděpodobnost výskytu jihoafrické mutace v Česku se kvůli vývoji v Polsku zvyšuje. Přítomná je již například také v Rakousku.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video