Ruský voják stojí na stráži v areálu Záporožské jaderné elektrárny na území pod ruskou vojenskou kontrolou na jihovýchodě Ukrajiny. Elektrárna se nachází poblíž města Enerhodar na břehu řeky Dněpr. Patří mezi 10 největších jaderných elektráren na světě. (1. května 2022) | foto: ČTK

Mučí nás, abychom se chovali prorusky. Zaměstnanci elektrárny se obávají inspekce

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Rusové mučí pracovníky Záporožské jaderné elektrárny, aby se při návštěvě inspektorů Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) chovali prorusky. Tvrdí to zaměstnanci zařízení. Rusko podle nich chce převést elektřinu na okupovaná území a do Ruska. Obviňují Rusko, že cíleně elektrárnu ostřeluje a vinu hází na Ukrajinu.

„Všichni se obáváme možné návštěvy MAAE. Že (Rusové) připraví nějaké provokace a vinu svalí na Ukrajinu. Zdá se, že to je přesně to, co plánují,“ řekl jeden inženýr listu The Telegraph.

MAAE ve čtvrtek uvedla, že návštěva elektrárny mezinárodními inspektory je blízko. Měla by proběhnout ještě před pátým zářím. Důležitost návštěvy zdůrazňuje Kyjev, ale i Moskva, podle níž je to „top priorita pro Rusko“.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video