Za válečné zločiny půjde bosenský Srb na čtyřicet let do vězení

- Na čtyřicet let do vězení poslal haagský mezinárodní soud OSN pro válečné zločiny v bývalé Jugoslávii bosenského Srba Gorana Jelisiče (31), který se za války v Bosně těžce provinil proti lidskosti. Jde o dosud nejtvrdší trest za šest let existence soudu.
Jelisiče, přezdívaného podle nacistického vůdce Hitlera "srbský Adolf", soud uznal vinným z vraždy nejméně 13 bosenských Muslimů a krutého týrání Muslimů a Chorvatů v táboře Luka na severu Bosny v květnu 1992.

Podle zjištění tribunálu odsouzený v táboře svévolně rozhodoval o životě a smrti zajatců a postupoval přitom mimořádně bestiálně a sadisticky. Tehdejší Jelisičův věk 23 let a doznání proto soud nebral příliš na zřetel.

"Jelisičovy zločiny otřásají svědomím lidstva," prohlásil předseda soudu Claude Jorda z Francie v odůvodnění rozsudku.

Mezinárodní vojenské síly zadržely zločince loni v Bosně. Obžaloba původně požadovala doživotní trest. Obvinění z genocidy však soud bosenského Srba zprostil už loni v říjnu.

Na 40 let do vězení poslal haagský mezinárodní soud OSN pro válečné zločiny v bývalé Jugoslávii bosenského Srba Gorana Jelisiče (31), který se za války v Bosně těžce provinil proti lidskosti.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: Islám

Video