Za istanbulské výbuchy pyká 9 lidí

  • 194
Z atentátů na britské cíle v Istanbulu se bude zodpovídat devět lidí. Čelí obvinění z napomáhání terorismu. Policie soudu předala celkem dvanáct podezřelých, ale tři byli propuštěni. K útokům na se hlásí Brigády Abú Hafz al-Masrí napojené na teroristy z Al-Kajdy.

Podle tureckého tisku policie po atentátech zatkla a vyslechla 18 lidí. Šest z nich pustili přímo vyšetřovatelé, ostatní předali justici.

Devět podezřelých, které soud nakonec ponechal ve vazbě, čelí obvinění z členství v ilegální organizaci a napomáhání její činnosti.

Podle policie pomáhali sebevražedným atentátníkům, kteří odpálili nálože v autech před pobočkou banky HSBC a britským konzulátem. Zemřelo 28 lidí.

Hlásí se Brigády Abú Hafz al-Masrí
Brigády Abú Hafz al-Masrí v prohlášení zveřejněném na islamistické webové stránce Mudžáhedín uvedly, že zaútočily na britské zájmy v Turecku, aby narušily mír v zemi, která bojuje proti islámu.

"První voje brigád zaútočily na britského konzula Rogera Shorta kvůli jeho značným zkušenostem v boji s islámem a protože je považován za vůdce britské politiky v regionu tvořeném Irákem, Sýrií, Tureckem a Íránem," stojí arabsky na webu, který již několikrát prohlášení teroristů přinesl.

Skupina, podle expertů napojená na teroristickou síť Al-Kajda Usámy bin Ládina, se hlásí jak k útokům na banku HSBC a britskou ambasádu, tak na předcházející výbuchy u synagog. - více o útoku na synagogy

Bezprostředně po útoku se k akci v anonymním telefonátu přihlásila také turecká islámská militantní organizace Fronta velkých východních islámských nájezdníků (IBDA-C).

Je vinna Al-Kajda?
Zatímco při první dvojici výbuchů zahynulo 25 lidí, čtvrteční exploze zaměřené na Brity zabily kromě konzula Shorta dalších 27 osob a zranily přes 450 obyvatel a návštěvníků Istanbulu. - více o útoku na britské cíle

Místa zasažená teroristy si přijel prohlédnout i britský ministr zahraničí Jack Straw. "Co jsem řekl, bylo, že to vypadá na útok Al-Kajdy a jejich přívrženců. Detailní informace, kdo skutečně zaútočil, vyplynou z vyšetřování," reagoval Straw na dotaz, zda něco konkrétního ukazuje na útok Al-Kajdy.

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan je opatrnější. Podle něj existují důkazy, že za teroristickými útoky je náboženský motiv. Není však jisté, že za nimi stojí Al-Kajda, řekl BBC premiér, který odmítá, aby se podobné akce automaticky připisovaly Al-Kajdě, pokud neexistuje stoprocentní jistota.

Turecký tisk hned po útocích přiřkl odpovědnost za oba sebevražedné útoky Al-Kajdě a označil je za turecké 11. září. "Turecko se stalo terčem, protože je to světský stát a demokratická republika s muslimskou většinou, kde nejsou fanatici, je příkladem pro muslimský svět," míní například deník Vatan. - čtěte, jak reagují obyčejní lidé

Kouř se vznáší nad bankou HSBC v Istanbulu po teroristickém útoku. (20. listopadu 2003)


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video