Vrak letadla Challenger-850, které se zřítilo v Moskvě

Vrak letadla Challenger-850, které se zřítilo v Moskvě | foto: ČTK/AP

Za havárii letadla v Moskvě mohla posádka a počasí

  • 3
Za havárii malého letadla, při níž se v úterý v Moskvě zranili tři lidé, mohla nejspíš lidská chyba a nepřízeň počasí. Uvedla to ruská prokuratura s tím, že přesná příčina bude známa po skončení vyšetřování. Jeden člen posádky leží v nemocnici v kómatu.

"Pracuje se s několika verzemi, ale tou nejpravděpodobnější je chyba posádky za obtížných meteorologických podmínek," citovala agentura ITAR-TASS zástupce moskevské prokuratury Alexandra Badenkova.

Stroj Challenger-850, který patřil ruské společnosti Ford-Aero, měl v úterý odpoledne letět z moskevského letiště Vnukovo do Berlína.

Ruskou metropoli zrovna sužovala silná sněhová bouře. Letounu začal při startu hořet motor, stroj vyjel z dráhy a převrhl se. - více zde

Vrak letadla Challenger-850, které se zřítilo v Moskvě

"Trup letadla i jeho jednotlivé součásti jsou nyní v hangáru," řekl Badenkov. Přesné příčiny havárie budou známy až po skončení vyšetřování, dodal.

Na palubě stroje byli tři lidé - dva Rusové a Američan. Všichni přežili, ale Američan je v nemocnici v kómatu.

Zmatek v médiích
Nehoda zamotala hlavu většině světových médií. První informace, která z Moskvy přišla, totiž hovořila o Airbusu A-310, na jehož palubě nebyli žádní cestující a jen tři členové posádky.

Agentury i zpravodajské servery okamžitě začaly chrlit bleskové zprávy, televize se snažily o živé vstupy. Jasné nebylo ani to, jestli stroj letěl z Moskvy do Berlína, anebo naopak (a tedy zda havaroval při startu, nebo při přistání). Snad nejvíc ze všech se vzájemně rozcházely jednotlivé ruské zdroje.

Nakonec se však sjednotily na Challengeru-850, který měl z ruské metropole namířeno do německé.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video