"Doufáme, že naše rozhodnutí odstranit žraločí ploutve z menu přispěje k zachování mořských ekosystémů pro budoucí generace," oznámil podle CNN šéf řetězce Peninsula Hotels Clement Kwok.
Zákazníci řetězce, který má své hotely v Šanghaji, Hongkongu, Pekingu, Tokiu a Bangkoku, budou muset od ledna oblíbenou asijskou delikatesu oželet.
Společnost už půl roku nabízí svým hostům alternativu a snaží se je motivovat k ochraně mořské fauny. Pokud zákazník nyní sáhne po jiné rybí polévce, dostane za odměnu jednu noc v hotelu zdarma. Podle mluvčí společnosti je ale i náhradní polévka velmi dobrá.
Zákaz v EUHlavními dodavateli žraločích ploutví do Hongkongu jsou Tchaj-wan, Jemen, Indonésie, USA, Mexiko, Indie, Japonsko a EU. V Bruselu už leží na stole návrh, podle kterého by byla krutá praxe odřezávání ploutví živým žralokům zakázána všem lodím ve vodách evropské sedmadvacítky. Lodě registrované v EU by to měly zapovězené všude na světě. |
Rybáři každý rok zabijí 73 milionů žraloků. Ploutve jim často uříznou na palubě a zkrvavené tvory hodí zpátky do vody. Každý třetí druh žraloka je na pokraji vyhynutí. Jejich ploutve se podávají pouze v asijských restauracích, především na obchodních jednáních a svatbách.
Pokrm čínských císařů je ceněn nejen pro svoji chuť, ale především nezaměnitelný povrch ploutví. Kvůli vysoké ceně je ale především znakem sociálního postavení. Mladší generace si ale na drahou delikatesu nepotrpí tolik jako jejich rodiče.
Hlavním trhem s žraločími ploutvemi je Hongkong. Světový fond na ochranu přírody (WWF) zde proto minulý rok zahájil kampaň, která má místní restauratéry přesvědčit, aby pokrmy z žraločích ploutví stáhli ze svých menu.
"Nejdřív to bylo velmi složité. Málem nás vyhodili ze dveří, když jsme jim vysvětlovali náš program," říká Silvy Pun z WWF. V současnosti se může pochlubit 97 restauracemi, které se přidaly k jejich úsilí. A rozhodnutí řetězce Peninsula Hotels je podle ní zlomovým bodem, tento příklad prý bude následovat čím dál víc podniků.