Největší hrozbou jsou podle WHO stěhovaví ptáci. Ilustrační foto

Největší hrozbou jsou podle WHO stěhovaví ptáci. Ilustrační foto | foto: Archív

WHO: Smrtící pandemie je jen otázkou času

  • 15
Pandemie ptačí chřipky přinese podle odhadů smrt až sedmi milionů lidí na celém světě. Světová zdravotnická organizace (WHO) očekává takovou pandemii velmi brzy. Není už otázkou, zda přijde, ale kdy to bude, říkají odborníci.

Podle představitelů WHO by virus ptačí chřipky mohl zmutovat do formy lehce přenosné z člověka na člověka. To by pak značně urychlilo šíření nemoci na velké vzdálenosti. Podle odhadů by si takto zmutovaný kmen vyžádal smrt jednoho až sedmi miliónů lidí na celém světě.

"Můžeme být už v téměř poslední fázi před příchodem pandemického viru," varoval ředitel oddělení WHO pro nakažlivé choroby Jai P. Narai během regionální zdravotnické konference ve srílanském Kolombu.

Otázkou už nyní podle Naraina není, zda k pandemii ptačí chřipky dojde, ale kdy k ní dojde.

Pokud jde o jihovýchodní Asii, pohotovostní plán má zatím prý jen Thajsko, které se už zásobilo léky. WHO však pracuje na plánu připravenosti i s dalšími členskými zeměmi.

Hrozbou jsou stěhovaví ptáci
Smrtícímu viru ptačí chřipky, který podle obav směřuje do Evropy, podlehl minulý týden jeden člověk ve Vietnamu. Tím se počet obětí v této zemi zvýšil už na 44. V Asii už chorobě podlehlo 63 lidí. Virus se objevil už i v šesti ruských regionech a Kazachstánu.

Podle Naraina představuje v souvislosti se šířením ptačí chřipky vážnou hrozbu celá řada ptačích druhů. Tou největší jsou stěhovaví ptáci, kteří před blížící se zimou už tradičně směřují z bývalých sovětských republik právě do Asie.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video