mešita usmíření

mešita usmíření - Jednou ze slavných syrských památek, kterou výprava Allrisku navštívila, byla monumentální mešita usmíření v Damašku. | foto: archiv Allrisku

Výtržníci napadli mešity, prý se mstí za Londýn

  • 555
Výtržníci poničili mešity na Novém Zélandu a v Británii. Ve městě Birkenhead na severozápadě Anglie útočníci svatostánek podpálili. Na Novém Zélandu vandalové vytloukli okna šesti objektů, kde se scházejí muslimové. Tamní policie to dává do souvislosti s atentáty v Londýně.

Na Novém Zélandu se staly terčem výtržností kromě mešit i islámská vzdělávací střediska.

Neznámí útočníci vytloukli okna, rozbili dveře a část vybavení. Nikdo je při tom neviděl, pouze jeden svědek zahlédl auto odjíždějící v noci od vzdělávacího střediska, uvedl komisař Scott Webb z aucklandské policie.

Podle policie šlo o koordinovanou akci, která je reakcí na čtvrteční teroristické útoky v Londýně, k nimž se přihlásily radikální islámské skupiny. Naznačují to i nápisy nastříkané na zdech mešity - Londýňané, odpočívejte v pokoji.

Premiérka Helen Clarková útoky odsoudila. "I když jsou Novozélanďané rozhořčeni útoky v Londýně, není normální mstít se na novozélandských muslimech, jejichž velká většina respektuje zákony a představuje mírné společenství," řekla.

"Těžká doba, kterou v současnosti procházíme, vyžaduje zachovat chladnou hlavu a jednat tolerantně," zdůraznila premiérka. Podobně reagovalo i vedení města Birkenhead na severozápadě Anglie, kde výtržníci mešitu podpálili.

Budova islámského kulturního střediska byla naštěstí právě prázdná, správce objektu se ale nadýchal jedovatých spalin. Policie nyní pátrá po dvou mužích, kteří byli krátce před požárem spatřeni v blízkosti střediska.

"Jsem tím zděšen. Je to akce naprostých hlupáků," cituje agentura AFP předsedu městské rady Steva Maddoxe. Ani britští vyšetřovatelé nevyloučili, že se útočníci chtěli mstít za padesát obětí čtvrtečního teroru v Londýně.

Podle radního Alana Jonese "je právě v této vypjaté atmosféře po útocích v Londýně důležité, aby lidé cítili společného ducha a byli semknuti proti těm, kteří útočí na ostatní kvůli jejich rase, věku, náboženství či pohlaví".

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video