Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 23. 12. 2016 22:01

Vyšetřování útoku v Berlíně

Do davu na vánočním trhu v centru Berlína vjel v pondělí večer nákladní vůz. Dvanáct lidí útok nepřežilo, 48 bylo zraněno. Šlo o teroristický útok, přihlásil se k němu Islámský stát. Police v souvislosti s útokem pátrala po Tunisanovi Anisovi Amrim. V pátek ho po přestřelce zabila v italském Milánu.

08:29

Většina německého tisku se i ve středečním vydání věnuje útoku na vánoční trhy v Berlíně.

21.prosince 2016 v 06:18, příspěvek archivován: 21.prosince 2016 v 08:29

"Angst!" – eigentlich sollten Medien auch Angst nehmen, nicht schüren. Der Anschlag von #Berlin ist jetzt in den Printausgaben angekommen. https://t.co/XGxC6uddw1

08:24

Vážení čtenáři, i ve středu pro vás budeme v online reportáži sledovat dění po útocích v Berlíně.

22:53

Vážení čtenáři, on-line reportáž končí. Aktuální informace vám přineseme opět zítra ráno.

21:16

Podle německého ministra vnitra Thomase de Maizièra není jisté, zda jsou mezi obětmi cizinci. Vyloučil ale, že by mezi nimi byly děti

21:12

Německý ministr vnitra Thomas de Maizière v reakci na přihlášení IS k berlínskému útoku uvedl, že Islámský stát není ničím jiným, než bandou teroristů. „Nikdo nepoleví, dokud strůjce či strůjci nebudou dopadeni,“ dodal v rozhovoru s ARD.

20:22

Hnutí Islámský stát se prostřednictvím agentury Amak přihlásilo k pondělnímu útoku v Berlíně.

20:08

Žadatelé o azyl se v úterý večer sešli v Berlíně, aby uctili oběti pondělního útoku.

  • Žadatelé o azyl se v úterý večer sešli v Berlíně, aby uctili oběti pondělního...

    Žadatelé o azyl se v úterý večer sešli v Berlíně, aby uctili oběti pondělního útoku na vánočním trhu. / Autor: Reuters

20:02

Německá policie v úterý večer propustila Pákistánce, kterého předtím zadržela jako podezřelého z pondělního útoku. Útočník je tak stále na útěku.

19:00

Na Facebooku se šíří nepravdivá informace o údajné hrozbě terorismu v Praze. O tomto hoaxu informoval Týdeník Policie.

20.prosince 2016 v 18:40, příspěvek archivován: 20.prosince 2016 v 18:55

Na Facebooku se šíří informace o údajné hrozbě terorismu v Praze. Vyloučila to zpravodajská skupina i Policie ČR. https://t.co/p3PEGVQ7hG https://t.co/gfa9kXStpI

18:52

Der Spiegel také upřesnil, že atentátník před útokem nejprve tržiště jednou objel a teprve poté najel do davu. S odvoláním na své magazín dodal, že je možné, že tak chtěl nabrat rychlost.

18:49

Policie oficiálně uvedla, že polský řidič kamionu byl zastřelen, podle informací magazínu Der Spiegel se tak stalo jedinou střelou malého kalibru do hlavy.

18:24

Americký prezident Barack Obama mluvil po telefonu s Angelou Merkelovou v souvislosti s útoky v Berlíně. Řekl jí, že USA jsou připraveny poskytnout německým vyšetřovatelům spolupráci. „Žádný útok by neměl narušit naše odhodlání - a stejně tak našich německých spojenců - porazit terorismus ve všech jeho formách,“ uvedl také.

17:54

Rakouská policie zatkla 25letého žadatele o azyl marockého původu, kterého podezřívá z plánování útoků během vánočních svátků v Salcburku. Podle informací policie byl Maročan hlavním podezřelým ze skupiny mužů, kteří o možnosti takových útoků „diskutovali“. O tom, že by existovala souvislost s útoky v Berlíně média neinformovala.

17:31

Braniborskou bránu v Berlíně ozdobily barvy německé trikolóry.

20.prosince 2016 v 17:10, příspěvek archivován: 20.prosince 2016 v 17:29

Nach dem #Anschlag in #Berlin: Das Brandenburger Tor erleuchtet in Schwarz-Rot-Gold https://t.co/GnL9PfHAel

17:16

Prezident Miloš Zeman dnes zaslal německému prezidentovi Joachimu Gauckovi kondolenční telegram. Informoval o tom jeho mluvčí Jiří Ovčáček. „Teroristický útok vůči nevinnému civilnímu obyvatelstvu je neospravedlnitelný kdykoliv a kdekoliv. Zvoleným cílem však útočník prokázal hlubokou nenávist nejen vůči německému národu, ale také vůči symbolům, které jsou velmi silně zakořeněny v naší kultuře, a které máme spojené s radostí, nadějí a pomocí bližnímu,“ píše se v telegramu.

17:00

Šéf berlínské policie Klaus Kandt řekl, že policisté zkoumají mobilní telefon, který zabavili během noční prohlídky na bývalém letišti Tempelhof, kde v současnoti pobývají žadatelé o azyl. Podle policistů zde mohl podezřelý Pákistánec strávit předešlou noc. Informoval o tom německý deník Focus.

16:44

Český ministr obrany Martin Stropnický na Twitteru ujistil, že armáda ČR je případně připravena posíllit policejní složky:

20.prosince 2016 v 15:29, příspěvek archivován: 20.prosince 2016 v 16:41

2/2 Bojují proti terorismu a jeho šíření do Evropy tam,odkud pramení.U nás doma máme pro případné posílení policie v pohotovosti 700 vojáků.

16:17

Okolo pondělního útoku stále panuje celá řada nejasností. Jaké jsou největší otazníky vyšetřování incidentu, při kterém v Berlíně zemřelo 12 lidí?

- Největší neznámou je samotný strůjce útoku. Policie zadržela 23letého Pákistánce. Ten však zosnování teroru odmítá.

- Vyšetřovatelé nevyloučili, že skutečný útočník je stále na útěku.

- V hře je také teorie, že na útoku spolupracovalo více lidí.

- K útoku se dosud nepřihlásila žádná teroristická organizace.

- Další vyšetřování musí objasnit také osud polského řidiče kamionu. Policie ho nalezla mrtvého v kabině nákladního automobilu. Neví se však, kdy ho útočník zabil ani kdy přesně vůz odcizil.

16:09

Šéf Spolkového kriminálního úřadu Holger Münch uvedl, že zadržený Pákistánec se již dříve dostal do policejní evidence. Povahu deliktu neupřesnil, uvedl jen, že to nebylo v souvislosti se zbraněmi a ani kvůli možným kontaktům na radikální islámské kruhy. „Nebyl hodnocen jako násilník,“ řekl Münch.

16:07

Kvůli pondělnímu útoku nebude v Berlíně zrušena velká silvestrovská oslava u Braniborské brány. Podle agentury DPA to sdělili organizátoři této největší akce v Německu u příležitosti vítání příchodu nového roku.