Fiktivní městečko na Novém Zélandu, které se objevilo ve filmové sérii Pán...

Fiktivní městečko na Novém Zélandu, které se objevilo ve filmové sérii Pán prstenů, si připomnělo výročí dvaceti let od uvedení prvního dílu do kin. | foto: Profimedia.cz

Hobitín oslavil 20 let od uvedení Pána prstenů, fanoušci dorazili v kostýmech

  • 8
Fiktivní hobití městečko na Novém Zélandu, které se objevilo ve filmové sérii Pán prstenů, si připomnělo výročí dvaceti let od uvedení prvního dílu do kin. Slavilo se také promítáním snímků v Aucklandu a Wellingtonu, mnoho fanoušků dorazilo v tematických kostýmech.

V pátek promítali filmy také v samotném Hobitíně. „Tato akce byla vyprodaná rychleji než jakákoliv jiná, kterou jsme kdy dělali,“ řekl agentuře Reuters generální manažer turismu v Hobitíně Shayne Forrest.

Skalní fanoušci příběhů z pera Johna Ronalda Reuela Tolkiena si na tuto příležitost připravili kostýmy. Podle Forresta výroba některých z nich zabrala až dvanáct měsíců.

Turistický ruch na Novém Zélandu byl v posledních dvou letech významně postižen pandemií. Do Hobitína dříve mířilo až 650 tisíc turistů ročně, za uplynulý rok to však bylo pouhých 90 tisíc. Zároveň se také snížil počet zaměstnanců, a to z 320 na padesát.

Postavy hobitů, kteří jsou ikoničtí velkýma chlupatýma nohama a špičatýma ušima, se znovu objeví na obrazovkách. Producentská společnost Amazon Studios začala v loňském roce s natáčením seriálu Pán prstenů. Pravděpodobně se bude jednat o jeden z nejdražších televizních projektů.

Zvlněné novozélandské louky, které jsou známé právě díky příběhům o hobitech, přilákaly do země mnoho filmových produkcí. Natáčely se zde scény k filmu Avatar nebo Síla psa, zamířil sem i štáb série Sweet Tooth: Chlapec s parožím vysílané na Netflixu.

14. února 2018


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video