Země byla dějištěm občanské války. Dodnes je zaplavena množstvím zbraní. ilustrační foto.

Země byla dějištěm občanské války. Dodnes je zaplavena množstvím zbraní. ilustrační foto. | foto: Policie ČR, iDNES.cz

Výbuch v Dušanbe nezpůsobili teroristé, ale milenci

  • 3
Nedělní výbuch v tádžickém hlavním městě Dušanbe nebyl teroristický čin. První zprávy hovořily o tom, že neznámá sebevražedná útočnice odpálila nálož u ministerstva pro mimořádné záležitosti. Ukázalo se však, že šlo o spor milenců. Muž dal své bývalé milence granát do kabelky.

Bezpečnost se nejprve domnívala, že mladá žena odpálila výbušninu na svém těle.

Policie ale později zadržela jejího bývalého přítele, který se přiznal, že se chtěl své exmilence pomstít, a proto jí dal do kabelky odjištěny granát, který krátce poté explodoval. Mladý muž také utrpěl menší zranění, sdělilo ministerstvo vnitra.

Převážně muslimská země na hranicích s Afghánistánem má sedm milionů obyvatel a je zaplavena množstvím zbraní. V letech 1992 až 1997 byla dějištěm občanské války, která si vyžádala na sto tisíc životů.

Ministerstvo pro mimořádné události bylo terčem útoků již v minulosti: v lednu výbuch automobilu poškodil budovu a zabil jednoho muže, v červnu jiný výbuch zranil několik lidí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video