Exploze v továrně na plastové kelímky vyhnala tisíce Thajců z domovů

  • 6
Továrnou na předměstí Bangkoku v neděli časně ráno otřásla mohutná exploze. Vynutila si evakuaci tisíců obyvatel přilehlých oblastí. Zraněno bylo 62 lidí, včetně dvanácti záchranářů, kteří pomáhali s hašením požáru. Jeden z nich přišel o život.

Kolem třetí hodiny ranní místního času (v neděli asi dvě hodiny před půlnocí SELČ) se ozvala exploze v továrně na pěnové a plastové palety v jihovýchodní části Bangkoku v blízkosti letiště Suvarnabhumi.

Následně v továrně vypukl požár, který se do odpoledních hodin podařilo hasičům dostat pod kontrolu. Těžko přístupná místa velkého továrního komplexu hasili hasiči z vrtulníku. Stále hoří obří nádrž styrenu, nad továrnou se na nebi vznáší hustý oblak černého kouře.

Tlaková vlna z výbuchu vyrazila okna v okolí a poškodila 70 domů. Úřady rozšířily evakuaci v obavě z jedovatých výparů z hořící nebezpečné chemikálie, a kvůli riziku dalších detonací.

Výbuch byl slyšet na míle daleko, na nebi byl vidět záblesk. „K výbuchu došlo uprostřed noci, máme poškozenou střechu a spadla část stropu,“ řekla podle agentury AP Jaruwan Chamsopaová, která žije asi tři kilometry od továrny.

Rozbitá byla také okna všech domů v její ulici. „Byl jsem v šoku, když došlo k výbuchu. Vyšla jsem ven a na obloze uviděla velký záblesk,“ dodala.

Styren je tekutá chemikálie, která se používá při výrobě jednorázových polystyrenových šálků a dalších produktů. Kromě jedovatého plynu, který vzniká při hoření, samotný styren vylučuje neurotoxin, který může být při vysoké koncentraci smrtící. V loňském roce při úniku styrenového plynu z chemičky v Indii zemřelo 12 lidí a více než 1 000 se přiotrávilo.

Mezi evakuovanými jsou i lékaři a pacienti z nemocnice, kam bylo původně převezeno mnoho zraněných. Záchranáři stále prohledávají trosky továrny, kde by mohli být uvězněni další lidé.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video