Výbuch otřásl výstavou o wehrmachtu

- V úterý k ránu byl spáchán pumový útok v Saarbrückenu na výstavu, jež kriticky pohlíží na zapojení hitlerovské armády do válečných zločinů a která už několik let putuje po Německu i Rakousku. Výbuch v sárské zemské metropoli nikoho nezranil, ale způsobil menší škody expozici a větší budově, v níž je umístěna.
Policie zatím neví, kdo za atentátem stojí. Domnívá se ale, že jde o odpůrce výstavy.
Profesionálně zhotovená výbušnina byla umístěna u budovy a zřejmě odpálena na dálku. Exploze poškodila hlavně okna domu a sklo se rozlétlo mezi exponáty.
Expozice nazvaná "Vyhlazovací válka - zločiny wehrmachtu 1941-44" ukazuje fotografie a dokumenty, jež dokládají, jak se pravidelná hitlerovská armáda podílela na krutostech vůči civilnímu obyvatelstvu v okupovaných zemích za druhé světové války. Dokumentuje novější teze historiků, že navzdory dřívějšímu přikrašlování úlohy německých ozbrojených sil vedl wehrmacht na Balkáně a v Sovětském svazu proti Židům, válečným zajatcům a civilnímu obyvatelstvu vyhlazovací válku, jíž padly za oběť milióny lidí. Na výstavě jsou mimo jiných i otřesné záběry zločinů snímaných vojenskými fotoreportéry.
Cesta expozice po jednotlivých městech je provázena protestními demonstracemi ultrapravice a neonacistů. V Saarbrückenu je výstava od 22.února a také tam se proti ní sjelo demonstrovat několik set pravicových extremistů.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: Demonstrace

Video