Kurdští demonstranté s portrétem vězněného vůdce PKK Abdullaha Öcalana na...

Kurdští demonstranté s portrétem vězněného vůdce PKK Abdullaha Öcalana na nedělním shromáždění | foto: AP

Zbraně musí umlknout, vyzval kurdské povstalce jejich vězněný předák

  • 2
Vězněný předák kurdských povstalců Abdullah Öcalan vyzval své spolubojovníky k okamžitému příměří a ke stažení z Turecka. Přestože je Öcalan už 14 let v tureckém vězení, jeho slova mají stále velkou váhu.

Zbraně musí umlknout a ke slovu musejí přijít politici, prohlásil předák Strany kurdských pracujících (PKK) u příležitosti kurdského Nového roku. Nechme utichnout zbraně a nechme vyniknout myšlenky, dodal.

"Dospěli jsme do fáze, kdy by se naše ozbrojené síly měly stáhnout za hranice Turecka... Není to konec, je to začátek nové éry," prohlásil podle agentury Reuters vůdce kurdských povstalců. Podle něj se v Turecku po období ozbrojeného boje otvírají dveře demokratickému procesu.

Historické prohlášení, které by mohlo znamenat začátek mírového procesu mezi tureckou vládou a separatistickou PKK, si přišlo do města Diyarbakir v kurdsky obývané části Turecka vyslechnout na 250 tisíc Kurdů. Öcalanovu výzvu k jednostrannému příměří přečetli v kurdštině i turečtině na novoročních oslavách prokurdští politici.

Separatisté usilují o samostatný kurdský stát, ale mohli by se teoreticky spokojit i s určitou autonomií pro kurdskou menšinu žijící na jihovýchodě Turecka. Třicetiletý konflikt si vyžádal přes 40 tisíc životů. Už koncem loňského roku turecká vláda poprvé přiznala, že několik měsíců vede jednání s Öcalanem o možnostech ukončení vleklého konfliktu s PKK, kterou Ankara a její západní spojenci dosud považují za teroristickou organizaci.

Třiašedesátiletý Öcalan je ve vězení na tureckém ostrově Imrali. V roce 1999 byl odsouzen k trestu smrti na základě paragrafu 125 trestního zákoníku za "podněcování vražd, masakrů a vymáhání finančních prostředků pro rozdělení země". Trest mu byl v roce 2002 změněn na doživotí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video