Vůdce teroristické organizace Islámský stát Bagdádí je mrtev, hlásí Sýrie

  • 202
Vůdce teroristické organizace Islámský stát (IS) abú Bakr Bagdádí byl zřejmě zabit při americké vojenské operaci. Informovala o tom v neděli americká média a zahraniční tiskové agentury s odvoláním na různé zdroje z armády, ze Sýrie a z Iráku.

Jako první přinesl zprávu o zabití Bagdádího list Newsweek s odvoláním na nejmenovaného amerického armádního činitele. Podle něj šlo o akci, kterou provedly speciální síly po získání využitelné zpravodajské informace.

Smrt Bagdádího později potvrdilo několik dalších na sobě nezávislých zdrojů. Kromě iráckých k nim patří i íránské. „Írán byl informován o smrti Bagdádího syrskými představiteli, kteří se o tom dozvěděli z terénu,“ citoval Reuters nejmenovaného íránského činitele.

abú Bakr Bagdádí

  • Podle iráckých tajných služeb se abú Bakr Bagdádí narodil jako Ibráhím Avad Ibráhím Badrí 28. července 1971 v Sámaře. 
  • Fanoušek fotbalu chtěl být původně advokátem, nevalné výsledky ve škole jej ale na univerzitu nepustily. Poté se také musel kvůli chatrnému zraku vzdát vojenské kariéry.
  • Nakonec vystudoval teologii a na univerzitě v Bagdádu získal doktorát z islámských studií. Poté krátce učil na univerzitě v Tikrítu. 
  • Se svou první ženou má údajně dvě dcery a dva syny, jednoho syna má i s druhou manželkou.
  • K rebelům se připojil již v roce 2003 po americké invazi do Iráku, v únoru 2004 byl ale zatčen a umístěn do věznice v americkém táboře Bucca. Při násilnostech byl v prosinci 2004 propuštěn.
  • V květnu 2010 se stal vůdcem předchůdce IS, Islámského státu v Iráku a Levantě (ISIL), skupiny, která se stala nejbohatší, ale i nejbrutálnější džihádistickou organizací světa. ISIL již v roce 2013 dobyl první území v Sýrii a Iráku.
  • Bagdádí také odepřel poslušnost vůdci Al-Káidy Ajmánu Zavahrímu, který Bagdádímu nařídil, aby vyklidil pole v Sýrii a přenechal tamní operace odnoži Al-Káidy, radikálnímu hnutí An-Nusra.

Dalším zdrojem je velitel jedné z ozbrojených skupin působících v provincii Idlib na severozápadě Sýrie, který uvedl, že vůdce Islámského státu (IS) byl zřejmě zabit už v noci na sobotu při útoku, do něhož byly zapojené vrtulníky a bojové letouny a při němž došlo ke střetu u vesnice Briša nedaleko tureckých hranic.

Smrt Bagdádího potvrdily zdroje v Sýrii také iráckému zpravodajskému týmu pověřenému sledováním vůdce Islámského státu. Podle těchto informací byl Bagdádí zabit spolu s osobním strážcem poté, co bylo odhaleno místo, kde se skrýval, když se pokusil dostat svou rodinu z Idlibu k turecké hranici.

Mluvčí Bílého domu Hogan Gidley v noci na neděli ohlásil, že americký prezident Donald Trump v neděli v 09:00 (14:00 SEČ) pronese zásadní projev. Média spekulují, že prezident chce oznámit smrt Bagdádího.

Televize CNN s odvoláním na nejmenovaného představitele amerického ministerstva obrany uvedla, že Bagdádí během americké vojenské operace na severozápadě Sýrie odpálil nálože v sebevražedné vestě, kterou měl na sobě. Operaci provedla speciální komanda.

Operace údajně trvala kolem čtyř hodin

Turecká agentura Anadolu s odvoláním na zdroj z oblasti, kde byla operace provedena, napsala, že vše trvalo kolem čtyř hodin. Nejprve osm amerických vrtulníků na místo dopravilo speciální komanda a pak hodinu a půl útočilo na pozice ozbrojenců u vesnice Briša. 

Potom se do bojových akcí zapojili vysazení vojáci. V operaci přitom byla využita i dvě bezpilotní letadla. Pentagon o průběhu akce zatím oficiálně neinformoval.

Irácká státní televize zveřejnila záběry, které jsou podle ní z amerického úderu v Sýrii, při němž byl Bagdádí údajně zabit. Na záznamu pořízeném za denního světla je vidět kráter v zemi a pravděpodobné následky útoku, včetně roztrhaného a krví potřísněného oblečení na zemi. Na dalším, nočním záznamu je vidět explozi.

Expert na boj proti terorismu irácké televizi řekl, že k vystopování místa, kde se Bagdádí nacházel, pomohly irácké zpravodajské služby. Velitel arabsko-kurdské koalice Syrské demokratické síly (SDF) Mazlúm Abdí, který událost označil za „historickou operaci“, podle agentury AFP na twitteru napsal, že šlo o „výsledek společné výzvědné práce“ s USA

K podílu na úspěchu se přihlásila i Ankara. Turecké ministerstvo obrany na Twitteru uvedlo, že před operací Spojených států v syrské provincii Idlib proběhla výměna informací a koordinace mezi armádními představiteli Turecka a USA.

Nejhledanější muž v zemi

Pokud bude smrt Bagdádího potvrzena, bude se jednat o výrazný úspěch v boji proti džihádistům od úmrtí „krále teroru“ a vůdce teroristické sítě Al-Káida Usámy bin Ládina, který zemřel 2. května 2011 při akci amerického komanda v Abbottábádu poblíž pákistánské metropole Islámábádu.

Nejtragičtější atentáty IS

  • série sebevražedných útoků v jemenském metropoli Saná v březnu 2015 (přes 140 mrtvých)
  • podíl na zřícení letadla ruské společnosti na egyptském Sinajském poloostrově v říjnu 2015 (224 mrtvých)
  • útoky v Paříži v listopadu 2015 (130 mrtvých) 
  • útok na mešitu na severu Sinajského poloostrova v listopadu 2017 (311 mrtvých)
  • atentát v pákistánské provincii Balúčistán loni v červenci (149 mrtvých) 
  • letošní velikonoční útoky v kostelech a hotelech na Srí Lance (258 mrtvých) 
  • V Iráku patřil k nejhrůznějším útokům atentát v centru Bagdádu v červenci 2016 (323 mrtvých)
  • v Sýrii koordinované útoky v jihosyrském městě Suvajda a okolních vesnicích loni v červenci (nejméně 258 mrtvých).

USA na dopadení či smrt Bagdádího již v říjnu 2011 vypsaly odměnu deset milionů dolarů, kterou v prosinci 2016 zvýšily na 25 milionů dolarů (576 milionů korun), vůdce IS tedy byl nejhledanějším mužem na Zemi.

Bagdádí, který mimo jiné v roce 2015 prohlásil, že „islám nikdy nebyl náboženstvím míru, ale boje“, opakovaně oslovoval své stoupence z různých nahrávek. V listopadu 2016 vyzval své příznivce, aby pokračovali v boji proti „bezvěrcům a nechali jejich krev téct proudem“. 

Letos koncem dubna se po několika letech objevil na propagandistickém videozáznamu. Uznal, že skupina přišla o takzvaný chalífát v Iráku a Sýrii, nicméně dodal, že bitva se Západem a jeho spojenci ještě zdaleka neskončila, a poukázal na úspěchy džihádistů například v Mali, Burkina Fasu, Afghánistánu, Srí Lance či Turecku. 

Poslední zvuková nahrávka, na které údajně mluví Bagdádí, je z letošního září, kdy řekl, že IS provádí každodenní operace na různých frontách. V minulosti se skrýval v iráckém Mosulu, později neznámo kde.

Mrtvý už měl být několikrát

V médiích se již několikrát objevily zprávy o jeho údajném zranění či úmrtí. V dubnu 2015 íránská média informovala, že Bagdádí byl těžce zraněn při leteckém útoku a nachází se ve stavu klinické smrti. ´

Zpráva o Bagdádího smrti se objevila také v červnu 2016. Ruské ministerstvo obrany pak v červnu 2017 oznámilo, že Bagdádího zřejmě zabilo ruské letectvo při náletu na poradu vedení IS u syrského města Rakka. Informace ale nebyla potvrzena. Jeho úmrtí pak ještě v červenci 2017 oznámila irácká televize Súmaríja, odvolávající se na místní zdroj z provincie Ninive.

Islámský stát

  • Na vrcholu moci byl v létě 2014, kdy 29. června vyhlásil na dobytém území na severozápadě Iráku a na východě a severu Sýrie takzvaný chalífát, tedy vládu hlavy muslimské obce. 
  • Do jeho čela se v iráckém Mosulu postavil vůdce Bagdádí. Tehdy ovládal území o rozloze 90 až 100 tisíc kilometrů čtverečních kde žilo podle odhadů osm až 12 milionů lidí.
  • V Iráku byl IS definitivně poražen v prosinci 2017, boje proti němu trvaly téměř čtyři roky (od ledna 2014), zahynulo nejméně 80 tisíc lidí. 
  • V Sýrii byl IS v říjnu 2017 vytlačen arabsko-kurdskou milicí z města Rakka, které dříve sloužilo jako hlavní bašta IS v Sýrii. Na posledním zbytku území, obci Baghúz na východě Sýrie, byl IS poražen letos 23. března. To zároveň znamenalo definitivní konec samozvaného chalífátu.
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video