Vůdce Albánců Ibrahim Rugova doufá, že Kosovo nakonec dostane autonomii

Ř í m (Od našeho spolupracovníka) - - Vůdce kosovských Albánců Ibrahim Rugova ve čtvrtek v Římě zdůraznil, že v jeho zemi nebojují proti sobě Srbové a Albánci, ale Miloševičův režim proti Albáncům.
Ve čtvrtek byly také objasněny poněkud záhadné okolnosti Rugovova středečního příletu do Itálie.
Bělehradské ministerstvo zahraničních věcí údajně zavolalo v úterý odpoledne své kolegy v Římě a prohlásilo: "Vždy jste si přáli, aby byla Ibrahimu Rugovovi poskytnuta volnost pohybu, jest-liže tedy chcete, přijeďte si pro něj."
Italský ministr zahraničí Dini o věci ihned informoval premiéra a společně pak i své kolegy v NATO. Italští představitelé se především obávali pokusu bělehradské vlády o rozpolcení jednotné fronty aliance. Nakonec pod vedením šéfa italské informační služby Battelliho bylo připraveno letadlo, které během přestávky v útocích aliance a pod přímou kontrolou velení leteckých sil NATO ve Vicenze odletělo do Bělehradu.
Na letišti v jugoslávském hlavním městě pak do letadla nastoupila celá Rugovova rodina.
"Myslím, že v současné situaci je řešení našeho konfliktu o něco blíže. Při své cestě z Prištiny do Bělehradu jsem viděl pouze zničené a spálené domy. Viděl jsem zemi, která prakticky lehla popelem. Můj národ se již v Kosovu nenachází a k tomu, aby se tam mohl vrátit, je lépe pracovat v Římě, kde mám mnoho přátel," řekl včera také Rugova.
K výsledkům včerejšího zasedání skupiny G8 v Německu dodal: "Myslím, že je možné dosáhnout mírového řešení, když bude mé vlasti poskytnuta rozsáhlá autonomie. Bude také třeba za každou cenu dosáhnout smíření mezi rozjitřenými národnostmi. Podle mého názoru nikdy neexistovala srážka mezi Srby a Albánci, ale mezi nedemokratickým bělehradským režimem a mými krajany. Ostatně my jsme v Rambouillet souhlasili s tříletým obdobím, během kterého se měla připravit rozsáhlá autonomie. Byla to srbská vláda, která toto řešení odmítla."
Rugova kromě jiného prohlásil, že souhlasí s tím, aby byla Kosovská osvobozenecká armáda odzbrojena. "V mé zemi se zbraní chopili i civilisté, aby se bránili proti násilnostem policejních oddílů vyslaných bělehradským režimem. Je samozřejmé, že i tito lidé musejí být odzbrojeni. Základem trvalého budoucího řešení musí být přítomnost mezinárodních mírových sil v Kosovu, na nichž se budou podílet země NATO, ale i Rusko."
"Domnívám se, že je možné se dívat na budoucnost s jistým optimismem a za sebe mohu pouze říci, že budu pracovat s maximálním úsilím na tom, aby v naší oblasti a na celém Balkáně opět zavládl mír," uzavřel své včerejší prohlášení Ibrahim Rugova.
Kosovská osvobozenecká armáda včera oznámila, že uznává Rugovu za jednoho z kosovských vůdců a že s ním bude vyjednávat

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: NATO

Video