Americká policie se před budovou Kapitolu ve Washingtonu střetla s...

Americká policie se před budovou Kapitolu ve Washingtonu střetla s demonstranty. Příznivci prezidenta Donalda Trumpa na místě protestovali proti potvrzení volební porážky, kterou na zasedání v budově řešil Kongres. (6. ledna 2021) | foto: AP

Kvůli Kapitolu se vyhazují i policisté, jeden si s vetřelci fotil selfie

  • 187
Americká policie se zabývá možným selháním svých členů během vpádu demonstrantů do sídla Kongresu z minulého týdne. Nejméně dva policisté jsou postaveni mimo službu a chování několika dalších se prověřuje, uvádí stanice CNN. Na sociálních sítích kolovalo například video, kde si jeden ze strážců budovy fotí selfie s jedním výtržníkem.

Kromě policisty, který se místo vytlačování vetřelců z Kapitolu věnoval pořizování společných fotografií, se policejní inspektoři zabývají také strážníkem s čepicí s Trumpovým heslem „Udělejme Ameriku znovu skvělou“. Ten měl během vpádu demonstranty pomoci „vést“, ale jeho přesné provinění zatím není jasné.

S odkazem na demokratického kongresmana Tima Ryana to uvedla stanice CNN. Politik také řekl, že u deseti až patnácti dalších policistů se prověřuje jejich role v průběhu incidentu. 

Suspendování „několika“ členů Kapitolské policie v pondělí potvrdila úřadující šéfka útvaru Yogananda Pittmanová. Uvedla, že se policie zabývá pořízenými vide a dalšími materiály, které zřejmě dokazují, že někteří policisté porušili nastavená pravidla.

Nejméně sedm policistů z pěti různých služeben v New Yorku, Philadelphii, Seattlu, Virginii a Texasu je také podezřelých, že se do obléhání Kapitolu osobně zapojili. Počet prověřovaných navíc může ještě vzrůst vzhledem k množství videí na sociálních sítích, která nyní inspekce prochází.

Některá pracoviště už oslovili agenti FBI, kteří se na vyšetřování středečních událostí také podílejí.

Během nepokojů zemřelo pět lidí. Jedním z nich byl i policista Brian Sicknick, kterého výtržníci při obraně budovy vážně zranili. Smrtelně zraněna byla i protestující žena, kterou postřelila policie. Zbývající tři lidé podlehli náhlým zdravotním příhodám.

Ryan dodává, že Kapitolská policie nyní hledá každého, kdo vpád do budovy umožnil, a to i tím sebemenším způsobem. Policie podle něj nestojí o to, aby se „někdo, kdo 6. ledna nedělal svou práci“ účastnil slavnostní inaugurace nastupujícího prezidenta Joea Bidena.

Do Kapitolu vtrhl i syn ortodoxního soudce, protestoval po boku antisemitů

Ta se bude konat 20. ledna a americké bezpečnostní složky se už nyní obávají dalších násilností. Národní garda proto do metropole může vyslat až 15 tisíc vojáků. Američané byli vyzváni, aby obřad sledovali ze svých domovů, a turisté budou mít až do 24. ledna zákaz vstupu k Washingtonovu památníku.

Není to ovšem jen Washington, D.C., kde hrozí nepokoje. Podle listu The Guardian varuje FBI před ozbrojenými nepokoji v hlavních městech všech padesáti států USA.

Policista svolil k selfie s jedním z výtržníků, kteří minulou středu vtrhli do Kapitolu, aby přerušili stvrzení výsledků prezidentských voleb:


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: CNN, Kapitol

Video