V portugalských parlamentních volbách zvítězila dosavadní vládní pravicová...

V portugalských parlamentních volbách zvítězila dosavadní vládní pravicová koalice (5. října 2015) | foto: AP

Volby v Portugalsku vyhrála pravice, přišla však o parlamentní většinu

  • 0
V portugalských parlamentních volbách zvítězila dosavadní vládní pravicová koalice, přišla však o parlamentní většinu. Šéf socialistů Antonio Costa už uznal porážku a dal najevo, že nebude bránit tomu, aby pravice vytvořila menšinovou vládu.

„Socialistická strana nedosáhla cílů, které si vytyčila a já za to nesu plnou politickou i osobní odpovědnost,“ prohlásil předseda Socialistické strany (PS) před svými spolustraníky v Lisabonu a dodal, že z čela strany neodejde.

Pravicová koalice dokázala ve volbách uspět i po čtyřech letech úsporné politiky premiéra Pedra Passose Coelha. „PS se nebude podílet na blokační většině, pokud nebude s to navrhnout důvěryhodnou vládní alternativu,“ řekl Costa.

„Čistá většina Portugalců vyjádřila vůli po politické změně, ale tato vůle se bohužel neprojevila ve většině způsobilé k vytvoření vlády,“ poznamenal dále šéf levicové opozice.

Coelhova koalice Sociálnědemokratické a Lidové strany získala v nedělních volbách podle zatím neúplných volebních výsledků zhruba 39 procent hlasů, zatímco socialisté necelých 32 procent. Překvapením voleb je zisk 9,1 procenta marxistického Levicového bloku (BE). Ten tak předstihl i Koalici demokratické jednoty (CDU), složenou z komunistů a Zelených, která získala zhruba 7,4 procenta hlasů.

Jednapadesátiletý Coelho si udržel důvěru velké části obyvatel, přestože od nich žádal velké oběti při překonávání dluhové krize. Jeho hlavním argumentem v předvolební kampani bylo to, že úsporné kroky se vyplatily a vedou k ekonomickému oživení. Utahování opasků ale nemalou část voličů od další podpory vlády zjevně odradilo.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video