Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 7. 11. 2012 14:07

Volba prezidenta Spojených států amerických 2012

On-line reportáž píše Jan Wirnitzer s využitím agentur ČTK a Reuters. Přímo v USA jsou reportérky Adéla Dražanová a Iveta Polochová, které sledují průběh v Chicagu a Bostonu, kde sídlí štáby demokratů a republikánů.

  • Barack Obama se svojí manželkou Michelle na posledním demokratickém mítinku v...

    Barack Obama se svojí manželkou Michelle na posledním demokratickém mítinku v Des Moines ve státě Iowa (5. listopadu 2012) / Autor: Reuters

12:19
V prvních státech na východním pobřeží USA se otevřely volební místnosti. Prezidenta začali vybírat voliči například v New Yorku či Virginii. Konkrétně New York zřejmě bude s největší pravděpodobností volit Obamu, byť i zde nadšení z prvního černošského prezidenta částečně vyprchalo. Reportáž z NY najdete zde.
11:30
Ohlasy
Americký zpěvák Bob Dylan je přesvědčen, že Barack Obama Mitta Romneyho jasně porazí. Řekl to během koncertu v Madisonu ve státě Wisconsin, který oba kandidáti považují za klíčový. Dylan o Obamovi mluvil během přídavku, kdy přerušil svou slavnou písničku Blowin' in the Wind. "Já myslím, že to bude drtivé vítězství," řekl jedenasedmdesátiletý Dylan a dokončil písničku za bouřlivého ohlasu publika.
11:15
Republikáni
Mitt Romney uzavřel svou agitaci na shromáždění v New Hampshiru, kde letos vyhrál republikánské primárky a vrátil se do hry o republikánskou kandidaturu. "Jsme den od nového začátku," řekl asi 12 tisícům stoupenců a přislíbil přinést změnu, o které Obama prý jen mluvil.
10:55
Demokraté
Barack Obama zakončil volební kampaň v Des Moines v Iowě, kde vítězství v roce 2008 v tehdejších demokratických primárkách zahájilo jeho tažení do Bílého domu. "Ještě jednou jsem přijel do Iowy, abych vás požádal o hlas. Přišel jsem vás požádat, abyste mi pomohli dokončit, co jsme začali. Protože právě tady naše hnutí změny začalo," řekl davu asi 20 tisíc příznivců.
  • Dojatý Barack Obama si utírá slzu při svém posledním předvolebním mítinku.

    Dojatý Barack Obama si utírá slzu při svém posledním předvolebním mítinku. / Autor: Reuters

9:15
Pokud by o americkém prezidentovi rozhodovali Němci, dnešní volby nového šéfa Bílého domu by na celé čáře vyhrál Barack Obama. Současnému prezidentovi USA by podle řady průzkumů z posledních dnů dalo svůj hlas více než 80 procent Němců, v jedné z anket se pro něj vyjádřilo dokonce přes 90 procent respondentů.
7:30
Volební místnosti se otevírají postupně i s ohledem na to, že země má šest časových pásem (včetně Aljašky a Havajských ostrovů).
  • Jako první odvolila v USA vesnička Dixville Notch

    Jako první odvolila v USA vesnička Dixville Notch / Autor: Reuters

6:30
Prezidentské volby zahájila tradičně vesnice Dixville Notch ve státě New Hampshire, Obama i Romney zde každý získali shodně pět hlasů. více zde
6:00
Američtí voliči dnes rozhodnou o osobě budoucího prezidenta USA. Na výběr mají mezi dosavadním prezidentem Barackem Obamou a republikánem Mittem Romneym, jejichž šance jsou podle průzkumů volebních preferencí vyrovnané.