V severním Polsku nedaleko města Bydhošť (Bydgoszcz) byly nalezeny zbytky vojenského objektu. (27. dubna 2023) | foto: Reuters

Na severu Polska spadl do lesa vojenský objekt, mohl pocházet z letadla

  • 86
V severním Polsku nedaleko města Bydhošť (Bydgoszcz) byly nalezeny zbytky vojenského objektu, uvedlo ve čtvrtek polské ministerstvo obrany a ministr spravedlnosti. Potvrdili tak dřívější zprávy médií o nálezu vojenské techniky v této oblasti. Polská média varují před spekulacemi o tom, že by nalezený objekt mohl patřit Rusku. Může totiž pocházet z nedalekého vojenského závodu.

Nebylo bezprostředně jasné, o jaký objekt se jednalo, kde se nacházel nebo jak dlouho tam byl. Ministr spravedlnosti uvedl, že byl nalezen v lese. Místní média nejdříve spekulovala, že šlo o raketu vzduch–země.

„Vojenské oddělení okresního státního zastupitelství v Gdaňsku, které je pod dohledem Národní prokuratury Úřadu státního zástupce, zahájilo řízení týkající se pozůstatků leteckého vojenského objektu nalezených v lese několik kilometrů od města Bydhošť,“ uvedl ministr spravedlnosti Zbigniew Ziobro na Twitteru.

Ministerstvo obrany na Twitteru uvedlo, že pozůstatky tzv. „neidentifikovaného vojenského objektu“ byly nalezeny v okolí lesů u vesnice Zamość u Bydhoště.

„Situace neohrožuje bezpečnost obyvatel. Místo nálezu se vyšetřuje,“ uvedlo ministerstvo. Oblast, kde byl předmět nalezen, je stovky kilometrů od polských hranic s Ukrajinou, Běloruskem a ruskou exklávou Kaliningrad.

Vojenská policie, regionální policie, starosta města obce Zamosc, gdaňské státní zastupitelství a policie i mluvčí vlády se odmítli k věci blíže vyjádřit.

Technika může pocházet z vojenského závodu

Podle webu polského deníku Gazeta Wyborcza je však třeba zdržet se spekulací o tom, že na území dopadla ruská zbraň. Obec Zamość totiž leží téměř dokonale na prodloužení osy vzletové a přistávací dráhy přiléhající k Vojenským leteckým závodům č. 2 nacházejícím se na okraji Bydhoště. Asi 10 kilometrů od jejího prahu. To znamená, že letadla startující a přistávající z letiště musí nad obcí a jejím okolím přelétat.

Tamní vojenský závod se zabývá hlavně letadly sovětského původu. V posledních letech rozšířil svou činnost také o americké letouny, konkrétně o F-16 a C-130, ale po desetiletí tvořily základ jeho činnosti stroje MiG-29 a Su-22.

Polsko bude v bezpečí, řekl Morawiecki. Na obranu chce dát nejvíce z NATO

Tyto letouny jsou ve výzbroji polského letectva, a i když již v malém počtu a létají stále méně často, jsou zde. Jejich servis a údržba se provádí v Bydhošti. Na nich a na výzbroji a vybavení k nim připojeném lze nalézt mnoho nápisů v cyrilici.

Do závodu v Bydhošti mohla dorazit i letadla sovětské výroby z jiných zemí. Je nyní jedním z mála míst mimo Rusko, které je kompetentní zabývat se takovou technikou. Zejména s ohledem na to, že ukrajinské firmy zmizely z trhu v důsledku války. Pokud by nyní někdo chtěl opravit nebo rychle modernizovat stroje sovětského původu, Bydhošť by byla velmi dobrou volbou.

Bydhošť

Bydhošť

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video