Definitivní výsledky ázerbájdžánských parlamentních voleb by měly být známy až v pondělí. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Vládnoucí strana zřejmě vyhrála volby v Ázerbájdžánu

Vládní strana Nový Ázerbájdžán (YAP) zvítězila v nedělních ázerbájdžánských parlamentních volbách. Oznámily to dvě zahraniční organizace monitorující průběh voleb na základě průzkumu u voličů při odchodu z hlasovacích místností.

YAP se nicméně podle této sondáže nepodařilo zajistit si v zákonodárném shromáždění většinu.

Nový Ázerbájdžán by měl ve 125 členném parlamentu obsadit 56 křesel, přičemž dosud zaujímal 75 míst, uvedly organizace Mitofsky International a Edison Media Research, které sídlí v USA.

Hlavní opoziční uskupení Azadliq bude mít 12 křesel a zbytek připadne menším stranám a nezávislým kandidátům, z nichž jsou mnozí spojenci vlády.

Oficiální průběžné výsledky zatím nebyly oznámeny. Zmíněný průzkum před hlasovacími místnostmi údajně provádělo 3000 pozorovatelů ve všech okrscích s výjimkou jediného.

Vládnoucí strana Ázerbájdžánu se nedlouho po uzavření volebních středisek
prohlásila vítězem hlasování. Opoziční blok Azadliq naopak vyzval k anulaci voleb, které podle jeho názoru byly "zcela zfalšované".

Účast nebyla podle předběžných informací nijak závratná. Volební informační středisko v 17:00 místního času (14:00 SEČ) oznámilo, že k urnám přišlo 39,6 procenta z více než 4,6 milionu oprávněných voličů. Volební místnosti se uzavřely v 19:00 (16:00 SEČ).

Ázerbájdžánská ústřední volební komise v neděli večer řekla, že by výsledky voleb ve 20 ze 125 volebních obvodů měly být označeny za neplatné. Toto rozhodnutí komise nyní podle zdroje Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) předloží prezidentovi Ilchamu Alijevovi.

Strana Nový Ázerbájdžán, jejímž je Alijev šéfem, tvrdí, že podle pozorovatelů YAP během hlasování k žádným větším nepřesnostem nedocházelo.

Opozice, která již dříve pohrozila protestními pochody po vyhlášení výsledků v případě hromadných podvodů, je naopak o falšování naprosto přesvědčena.

"Volby neodrážejí vůli lidu a byly zcela zfalšovány," prohlásil Ali Keremli, předák Lidové fronty - jedné z hlavních složek opozičního Azadliqu.

Ministr vnitra Ramil Usubov prohlásil, že se opoziční radikálové asi pokusí provokovat policii. Varoval, že nepovolené demonstrace, které podle opozice mohou začít v úterý, budou potlačeny.

Volby do parlamentu jsou ve světě vnímány jako test demokracie v zemi. O stabilitu v Ázerbájdžánu, který leží v oblasti plné separatistických konfliktů, se obávají především západní státy - hlavně kvůli ropovodu, který by měl od příštího
roku dodávat černé zlato na světové trhy.

Poprvé bylo 125 poslanců vybíráno z více než 1500 kandidátů  většinovým systémem, přesto však velkou roli hrály politické strany. Proti vládní straně Nový Ázerbájdžán vystupoval především blok Azadliq (Svoboda) sdružující tři opoziční strany - Národní frontu Ázerbájdžánu, Demokratickou stranu Ázerbájdžánu a
muslimskou stranu Musavat.

Na regulérnost voleb dohlíželo 60.000 pozorovatelů, z toho zhruba 1500 ze zahraničí. Mezi nimi byl i český senátor Edvard Outrata, který pracoval v rámci pozorovatelské mise OBSE, která se vyjádří v pondělí.

"Podle pravidel zatím nemohu regulérnost voleb posuzovat. Svou přítomností vytváříme atmosféru, která by měla vést k spravedlivým volbám," vysvětlil.

Definitivní výsledky ázerbájdžánských parlamentních voleb by měly být známy v pondělí v 19:00 (16:00 SEČ).

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video