Ruský prezident Vladimir Putin při setkání s Donaldem Trumpem v Helsinkách (16....

Ruský prezident Vladimir Putin při setkání s Donaldem Trumpem v Helsinkách (16. července 2018) | foto: AP

Podpora Putina klesá. Jeho práci přesto schvaluje 62 procent Rusů

  • 226
Ruský prezident Vladimír Putin má podle průzkumu státní agentury VCIOM podporu 62,8 procenta obyvatel. Podle ruských analytiků se popularita hlavy státu snižuje. Fungování ruské vlády hodnotí pozitivně jen 36,4 procenta dotázaných a premiéra Dmitrije Medveděva jen 29,9 procenta Rusů.

Výsledky průzkumů VCIOM je podle některých ruských komentářů třeba hodnotit ostražitě. I sama společnost připouští, že hlavním zadavatelem jejích anket je Kreml a monopolní vládní strana Jednotné Rusko. Výsledky jimi objednaných průzkumů lze publikovat jen s úředním souhlasem.

Přesto i z průzkumů kontrolovaných státem vyplývá, že popularita prezidenta se během léta snižuje. V květnu VCIOM hlásila, že Putinovu činnost schvaluje 80,2 procenta Rusů, v červnu 72 procent. Pokles zdůvodňují média jednoznačně návrhem důchodové reformy, který zvyšuje věk odchodu do penze u žen o osm a u mužů o pět let. Reforma zatím v parlamentu prošla prvním čtením.

Po Putinovi je v žebříčku popularity ruských politiků na druhém místě ministr obrany Sergej Šojgu a na třetím ministr zahraničí Sergej Lavrov. Čtvrtý je v pořadí šéf ruských nacionalistů Vladimir Žirinovskij a pátý Medveděv.

Agentura Levada, jediná nezávislá celostátní sociologická služba v Rusku, zveřejnila průzkum o vztahu Rusů k Putinově zahraniční politice. Schvaluje ji prý jen 16 procent dotázaných, stejné množství se domnívá, že zájmy Ruska jsou kremelskému vůdci cizí. Putinovi Rusové vyčítají napojení na oligarchy (21 procent), korupci (14 procent) a chyby ve vedení země (devět procent).

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video