Vítr na Marsu probudil robota

  • 20
Vzdušný vír dodal novou sílu americkému pojízdnému robotu Spirit. Ten na Marsu fotografuje povrch v okolí kráteru Gusev. Vítr na stroj udeřil na pahorcích Columbia a odvál nečistoty z jeho solárních panelů, uvedl odborný server Space.com. Robot tak získal dost energie pro práci.

Američtí experti informovali, že vozítko má nyní k dispozici stejné množství energie jako loni v lednu, kdy na rudé planetě přistálo. Jeho mise přitom měla původně trvat zhruba půl roku.

Podobně se vede i jeho dvojčeti, vozidlu Opportunity, na opačné polokouli Marsu. Ještě nedávno přitom vědci uvažovali dokonce o ukončení mise. Kamery Spiritu totiž zaznamenaly, že stopy po kolech vozítka mizí.

Odborníci usoudili, že atmosféra je v dané lokalitě prosycena hustými mračny prachu, který stopy zavál. Výkon robota prudce poklesl. Pak se ale přes něj přehnaly víry, jimž experti začali přezdívat "prašní démoni".

Větry zbavily solární články nánosů prachu a vdechly tak robotu nový život. "Ztráty z výkonu panelů klesly ze čtyřiceti procent na pouhých sedm," uvedl jeden z členů vědeckého týmu Larry Crumpler.

"Na dalších snímcích byly vidět krásně tmavé panely. Všechny dráty a lemy na horní ploše jsou prachem zaneseny jen málo. Myslím, že to mohli způsobit buď marťanští uklízeči, nebo hodování prašného démona," prohlásil s nadsázkou Crumpler.

Tajemné "očistě" se už před několika měsíci podrobil také robot Opportunity v lokalitě Meridiani Planum. Vědecký šéf mise Steve Squyres si to vysvětluje pravděpodobným spolupůsobením větru a mrazu. - více zde

Robotické vozítko americké sondy Spirit sjelo z přistávacího modulu a poprvé se všemi šesti koly dotklo povrchu Marsu (pohled ze zadních kamer vozítka). (15. ledna 2004)

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video