John McCain a Barack Obama při setkání v Chicagu (17. listopadu 2008)

John McCain a Barack Obama při setkání v Chicagu (17. listopadu 2008) | foto: Reuters

Vítěz Obama poprvé hledal společnou řeč s poraženým McCainem

  • 7
Ještě před dvěma týdny na sebe nevybíravě útočili, teď se nově zvolený americký prezident Barack Obama a poražený republikán John McCain poprvé od voleb sešli. Hledali společnou řeč při překonávání stranických rozporů a řešení finanční krize.

Schůzka se konala v prozatímním ústředí Obamova týmu v Chicagu ve státě Illinois, za nějž byl nadcházející prezident zvolen do Senátu. Obamu doprovázel budoucí personální šéf Bílého domu Rahm Emanuel, McCain s sebou vzal republikánského senátora Lindsey Grahama.

"Vedli jsme dnes plodnou debatu o potřebě zahájit nové reformní období, v němž bychom vyhlásili souboj vládnímu plýtvání a nesmlouvavé stranickosti ve Washingtonu, abychom obnovili důvěru ve vládu, přinesli znovu prosperitu a šanci pro každou tvrdě pracující americkou rodinu," uvedli Obama a McCain v písemném vyjádření pro média.

"Věříme, že budeme v nadcházejících dnech a měsících spolupracovat v kritických bodech jakými je například řešení finanční krize či ochrana národní bezpečnosti," dodali dřívější volební rivalové.

Obama chce podle analytiků schůzkou dát na srozuměnou, že se bude snažit o překonání mezistranických rozporů. Jde mu především o spolupráci demokratů a republikánů v Kongresu, která bude třeba při prosazení jakýchkoli klíčových opatření, například právě v souvislosti s ekonomickou krizí. Poradci obou politiků nicméně odmítli, že by se mluvilo o případném vládním angažmá pro McCaina.

O obsazení ministerských postů v budoucí americké administrativě se v současnosti intenzivně jedná. Žádná jména zatím Obama oficiálně neoznámil, spekuluje se však o tom, že například funkci ministryně zahraničí získá Hillary Clintonová, kterou Obama letos porazil v souboji o demokratickou prezidentskou nominaci.

V nedělním rozhovoru pro televizi CBS, na nějž se dívalo rekordních 24,5 milionu lidí, Obama také řekl, že by na některé z míst ve svém kabinetu mohl dosadit odborníka z řad republikánů.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video