Virtuální pochod paralyzoval Bílý dům

  • 106
Statisíce odpůrců války proti Iráku zaplavily e-mailové schránky amerických senátorů a prakticky zablokovaly jejich telefony. Kongresmanům zvonily telefony prakticky nepřetržitě. Linka Bílého domu, která je určena pro volání od občanů, zůstala obsazena dlouhé hodiny.

Demokratická senátorka za stát Kalifornie Dianne Feinsteinová americké televizi řekla, že její telefon zvoněl téměř nepřetržitě. "Jen do odpoledne jsem měla asi osm set hovorů," odhadla.

I ostatní zákonodárci mluví o velkých objemech volání a o zvýšeném počtu e-mailů.

"Jsme nadšení," říká organizátor akce Tom Andrews. Podle něj se ještě před jejím začátkem přihlásilo na internetu přes 500 tisíc lidí.

Vše nasvědčuje tomu, že účastníci zanechali v Kongresu a na vládních úřadech kolem jednoho milionu protiválečných vzkazů, píše německý zpravodajský server n24.

USA tak zažily další z řady protestů proti válce v Iráku. Nová kampaň měla paralyzovat americké politiky. Volejte, faxujte, mailujte do Bílého domu a Kongresu, vyzývali odpůrci úderu, sdružení v koalici Win Without War (Vyhrát bez války).

"Minule jsme vyšli do ulic. Teď míříme na oficiální místa," řekl před protestem Tom Andrews, ředitel Win Without War. Iniciativa stanovila datum virtuálního "pochodu" na 26. února od 9 do 17 hodin washingtonského času.

Do boje proti válce se zapojily i hollywoodské hvězdy v čele s Martinem Sheenem, který hraje smyšleného amerického prezidenta Josiaha Bartleta v populárním seriálu Západní křídlo.

V televizních šotech herci vyzývali veřejnost, aby se připojila ke kritice politiků a během úředních hodin zaplavila senátory a Bílý dům telefonáty, faxy a e-maily.

"Naše poselství Washingtonu je jasné - neútočte na Irák. Saddáma Husajna lze zvládnout bez zabíjení nevinných a uchránit se tak války proti terorismu, aniž bychom byli všichni vystaveni riziku," míní Martin Sheen.

"Politici mají rozdílné názory než miliony Američanů. Teď přišla doba, kdy se musíme spojit a vrátit Washington na správnou cestu. Virtuální pochod je příležitost," míní herečka Janeane Garofalová, hvězda filmů Big Trouble či Laramie Project.

Kromě Sheena a Garofalové se k protestu připojili také jejich kolegové James Cromwell a Mike Farrell. V jiných protiválečných aktivitách se už angažovali hollywoodské hvězdy Oliver Stone, Robert Altman, Jane Fondová, Barbra Streisandová, Susan Sarandonová, Madonna, Robert Redford a Sean Penn.

Virtuální protest představila iniciativa Win Without War nedávno na tiskových konferencích v Los Angeles a Washingtonu. Jde o koalice třicítky organizací, které jsou proti nové válce s Irákem. Jejími členy jsou například národní rada církví, či národní organizace žen.

Herci Robert David Hall (vlevo) a Martin Sheen (uprostřed) společně s režisérem Robertem Greenwaldem čekají na tiskové konferenci na dotazy o "virtuálním pochodu" odpůrců války proti Iráku. (19. února 2003)


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video