Vídeňské prostitutky se přesunou do dvou vyhrazených ulic. Ilustrační foto.

Vídeňské prostitutky se přesunou do dvou vyhrazených ulic. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Vídeň věnuje dvě ulice prostitutkám. Razie ani sankce nepomohly

  • 18
Rakouská metropole končí s potíráním prostituce. Vídeňská radnice vyhradí pro nejstarší řemeslo na světě dvě ulice. Prostitutky a jejich zákazníky tu v noci nebudou rušit policejní hlídky ani razie.

Vídeň připravila ojedinělý pilotní projekt boje s pouliční prostitucí. Město se rozhodlo přestat ji potírat a vyhradilo pro ni dvě ulice, do nichž se ji bude snažit v příštím půlroce odsunout. Obě místa leží kousek od císařského zámku Schönbrunn.

Prostituce ve Vídni

Pouliční prostituce není ve Vídni zakázána, pokud se neprovozuje v okruhu 150 metrů od škol, školek, hřišť či kostelů. Podle policie je ve Vídni asi 600 nevěstinců, na úřadech je zaregistrováno kolem 1800 prostitutek. Jejich počet je ale mnohem vyšší a své řemeslo často provozují i v chráněných zónách.

Hlavní město Rakouska s prostitucí léta neúspěšně bojuje. Zákazy, razie a sankce problémy nevyřešily. "Dokud budou zákazníci, do té doby bude prostituce. Na tom nějaký zákaz nic nezmění," uvedla vídeňská radní pro ženy Sandra Frauenbergerová.

Prostitutky by měly od června mít nové stanoviště v ulici Linzer Strasse za technickým muzeem a v posledním úseku ulice Linke Wienzeile, která vede z centra k Schönbrunnu. Od 21:00 do 4:00 tu bude prostituce povolena bez omezení a policejních kontrol.

Pracovníci technických služeb by měli vždy nad ránem obě ulice uklidit. Obě zvolená místa leží rovněž ve čtvrti Rudolfshein-Fünfhaus, která je již dlouho stanovištěm lehkých žen. Prostitutky a prostituty se nejdřív pokusí k přesunu do vyhrazených ulic přemluvit streetworkeři.

Pokud ale domluva nepomůže, použije policie proti neposlušným prostitutkám sankce. "Zhruba čtyři týdny vsadíme na informace. A pak se opatření, pokud to bude nutné, zostří," uvedl Peter Goldgruber z vídeňské policie.

Ve vídeňských ulicích  Linzer Strasse a Linke Wienzeile bude od června legální prostituce.

Mapu zvětšíte kliknutím. Zdroj: Mapy © Google

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video