Trestanci z obou věznic soupeřili na dálku (ilustrační snímek).

Trestanci z obou věznic soupeřili na dálku (ilustrační snímek). | foto: Reuters

Vězni z Ruska vyhráli nad Američany v šachové partii přes oceán

  • 2
Věznice v Moskvě a v Chicagu vůbec poprvé zorganizovaly šachový turnaj mezi vězni z jiných zemí. Deset vybraných borců z každé země poměřilo svoje taktické schopností na dálku, pomocí programu Skype. Nakonec se z vítězství radovali Rusové.

V Moskvě podporoval šachisty někdejší šampion Anatolij Karpov, který tamní šachový program vede už patnáct let. Tým v největší americké věznici Cook County v Chicagu zase zaštiťoval šéf tamějšího klubu Michail Korenman.

Myšlenka tohoto turnaje se zrodila loni v dubnu při návštěvě Karpova, poslance ruské Státní dumy, ve věznici Cook County. Tehdy se s šéfem věznice, kde seděl i proslulý gangster Al Capone, dohodl na založení šachového kroužku.

Karpov, potěšený tím, že se akce podařila, již oznámil, že má v úmyslu uspořádat další mezinárodní klání v královské hře, tentokrát ale mezi vězni hned několika zemí.

"Nejdůležitější je, že se akce uskutečnila a vyvolala velký zájem," řekl na středeční tiskové konferenci. "Pokud bude oceněna jako úspěšná, pak příště zamýšlíme zorganizovat turnaj mezi pěti šesti zeměmi," dodal.

Ve středu ve tři hodiny našeho času už byla partie v plném proudu, potvrdil serveru BBC mluvčí věznice v Chicagu, kde si v tuto dobu odpykává trest asi deset tisíc lidí.

Vítěze Karpov odměnil certifikátem, se snížením trestů však vězni nemohou počítat. Přinejlepším zaženou trochu nudy a mohou se ukázat v lepším světle.

Turnaj, ač byl dlouho naplánovaný, se strefil do doby, kdy to mezi diplomaty obou zemí dost skřípe. V úterý například ruští agenti chytili v Moskvě údajného agenta CIA (více čtěte zde), ale v poslední době se země přou i o řešení konfliktu v Sýrii nebo adopci dětí přes oceán oběma směry.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video