ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: AP

V USA zamkli 134 tisíc trestanců na celách, reagují na násilí vězeňských gangů

  • 23
Všichni vězni ve federálních věznicích ve Spojených státech jsou uzavřeni na celách. Správa věznic tím reaguje na násilí mezi členy vězeňských gangů v Texasu. Rozhodla tak „z opatrnosti“. V texaské věznici zemřeli dva lidé. Ve 130 federálních věznicích v USA si odpykává trest přes 134 tisíc lidí.

Vězeňská správa uvedla, že při bitkách ve federálním vězení v texaském Beaumontu zemřeli dva lidé a dva další byli s blíže neupřesněnými zraněními převezeni do nemocnice.

Podle americké správy věznic došlo k bitce mezi vězni v beaumontské věznici v pondělí krátce před polednem místního času. Uvedla také, že další vězni nebyli zraněni.

Podle správy věznic byli obětmi čtyřiatřicetiletý Andrew Pinneda a čtyřiapadesátiletý Guillermo Riojas. Pinneda si odpykával šestiletý trest za vydírání, Riojas byl odsouzený ke 38 rokům vězení za krádeže auta a loupeže.

Uzavření trestanců na celách ve všech amerických federálních nápravných zařízeních je krajně neobvyklý krok, podotýká Reuters. Podle vězeňské správy jde o „dočasné opatření k zajištění pořádku v našich zařízeních“, které „nepotrvá dlouho“.

V Sydney se vzbouřili trestanci, před ostrahou utekli na střechu

Deník The New York Times s odvoláním na nejmenované zdroje uvedl, že do bojů ve věznici v Beaumontu se zapojili členové salvadorského pouličního gangu MS-13. Panovaly obavy, že se odtud násilí rozšíří i do dalších věznic.

Během lockdownu nesmí vězni většinu dne opustit celu, zrušeny jsou také návštěvy. Ty ale kvůli šíření koronaviru část věznic zrušila už dříve.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video