Socha velrybího ocasu zachránila metro u Rotterdamu před pádem do vody

  • 117
Ke kuriózní nehodě došlo u nizozemského Rotterdamu. Vlak metra obsluhující město Spijkenisse prorazil zarážedlo a před pádem do vody ho zachránila socha velrybího ocasu. Vlak uvázl asi deset metrů nad cestou pro pěší a pravděpodobně tam nějakou dobu zůstane.

„Pokoušíme se rozhodnout, jak můžeme vlak opatrně a kontrolovaně srazit,“ řekl mluvčí místní bezpečnostní rady televizi NOS. Nehoda se stala ve stanici metra De Akkers, která je konečnou stanicí pro dvě trasy: C z Capelle aan den IJssel a D z rotterdamského hlavního nádraží. Informaci přinesl portál DutchNews.nl.

Řidič byl schopen sám vlak opustit a byl převezen do nemocnice. Policie tvrdí, že v soupravě v té době nebyl nikdo jiný.

K havárii došlo těsně před půlnocí. Probudila lidi žijící v nedalekých domech. „Byl to hluk, který trval dvě nebo tři sekundy,“ řekl jeden z nich.

Provoz metra mezi stanicemi Hoogvliet a Spijkenisse byl přerušen. Socha Whale Tails je vyrobena z polyesteru a je dílem architekta Maartena Struijse.

„Jsem překvapený, že jsou tak silné,“ řekl umělec stanici RTL. „Když stojí umělá hmota na vzduchu dvacet let, nečekáte, že udrží vůz metra,“ uvedl. Dodal, že je rád, že jeho dílo možná zachránilo lidský život. Ocasy byly umístěny na konec kolejí metra v roce 2002.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: Rotterdam, , Nizozemsko

Video