Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Velká voda si vzala první oběť

  12:46
Záplavy, které zuří na Slovensku a v Polsku, nemají zatím konce. Na východě Slovenska od pátečního večera znovu silně pršelo, takže hladiny řek zase stouply a místní obyvatelé prožili další těžkou noc. Velká voda si navíc vyžádala první oběť. Elektrický proud zasáhl muže z obce Jarabina v okresu Stará Ľubovňa při čerpání vody ze sklepa rodinného domu.

Pětadvacetiletého muže ihned odvezla sanitka do nemocnice, v pátek v noci však svým zraněním podlehl.

Hladiny řek na Slovensku znovu stouply
Na Latorici u Veľkých Kapušan platí druhý stupeň povodňové aktivity, protože hladina toku po přívalu vody z ukrajinské strany stoupla o 24 centimetrů. Podobně se zvýšil Bodrog o 18 centimetrů. V Bardějově Topľa vystoupala dokonce o 74 centimetrů a mírně stoupla i Torysa v Prešově a Sabinově, kde nadále platí třetí stupeň povodňové aktivity. Zvýšila se i hladina Laborce v Medzilaborcích. V celém Prešovském kraji je stále mimořádná situace.

Sklepy domů v obcích Pakostov a Ľubiša u Humenného zalila voda. Po prudkých deštích nánosy bahna zaplavily polovinu obce Kolačkov u Staré Ľubovně. Obec Sulín je po rozvodnění místního potoka opět odříznuta od okolního světa, podobně jako Mníšek pod Popradem u polské hranice, kde se železniční vojsko chystá postavit nový most, a osady Kače a Mezivodie.

V dalších okresech Bardějov, Poprad, Kežmarok či Prešov pracují místní obyvatelé, záchranáři, hasiči a vojsko na odstraňování škod.

Nowy Sacz zůstal odříznutý od světa
Se záplavami se stále potýká i Polsko. Před velkou vodou už muselo uprchnout několik tisíc lidí. Největší ohrožení s sebou nese povodňová vlna na Visle.

Záplavy zuří i v Polsku. Za poslední dny si vyžádaly nejméně 11 mrtvých.

Velká voda zalévá další a další oblasti jižního a centrálního Polska. V rozsáhlých oblastechnení možné se pohybovat autem, nefungují pevné ani mobilní telefony. Přerušené jsou silnice a železnice, strhané jsou mosty. Média současnou katastrofu srovnávají s velkou povodní z roku 1997.

Prakticky zcela odříznutý od světa zůstal Nowy Sacz v Podkarpatském vojvodství. Potraviny a pitnou vodu je možné do města dopravit pouze na pontonech. "Žiji tady u řeky 81 let. Něco podobného tu nikdy nebylo," citovalo polské Radio Zet jednu z tamních obyvatelek.

Situaci často komplikují sami obyvatelé záplavami postižených míst. K opuštění svých domů nebo bytů se rozhodují až na skutečně poslední chvíli. "Dokud to jde, budu hlídat svůj majetek," odpovídají pravidelně na výzvy záchranářů.

V ohrožení se dnes ocitla rovněž elektrárna Polaniec. Její pracovníci bojují o to, aby nebyla zaplavena. Zatím se to daří, voda ale dál stoupá.

Zlepšení počasí polští meteorologové očekávají v neděli.

Slovenské řeky stále stoupají
Hladiny řek se zvedají i na západním Slovensku. Jenom v okrese Žilina přitom dosahují škody z letošních povodní přes 54 milionů slovenských korun.

Stav ohrožení byl hlášen rovněž z obcí Belá, Dolná Tižina, Lutiše a Predmier (okres Žilina). Řeka Belá u Liptovského Hrádku vystoupila z břehů a odřízla několik domů od komunikace. V obci Radôstka, Stará Bystrica, Skalité a Predmier jsou zaplaveny pozemky, rodinné domy a zemědělská půda.

Na železniční trati mezi Čadcou a Krásnem nad Kysucou je zanesená trať a vlaky jezdí jen po jedné koleji.

V severní části středního Slovenska, na řekách Orava a Váh, nadále trvá druhý stupeň povodňové aktivity. Očekává se, že hladina řek bude dále stoupat.

Druhý stupeň povodňové aktivity byl vyhlášen také v západním Slovensku v okresech Piešťany, Hlohovec, Trnava a Galanta.

V oblasti Vysokých Tater sice stále prší a nadále hrozí nebezpečí záplav, ale situace již není kritická. Škody po povodních se pomalu odstraňují také v okrese Stará Ľubovňa, kde bylo několik vesnic zcela odříznuto od světa.

V Prešovském kraji, kde se ve středu protrhla hráz Prešovské hatě, se situace pozvolna stabilizuje a pokračují zde práce na odstraňování škod. Ve vesnici Gibov v okresu Stropkov však muselo být po průtrži mračen evakuováno několik obyvatel, protože hrozí sesuv půdy.

Nejvíce škod napáchaly záplavy na Slovensku na majetku obcí. Zaplaveno bylo dosud 270 domů. Největší škody - téměř 20 milionů Sk -  byly vyčísleny v obci Terchová.

Záplavy způsobují holoseče na Ukrajině, varují ekologové
Ekologové upozorňují, že pokud se nezastaví kácení v karpatských lesích, povodně se budou opakovat každý rok. Informovalo o tom soukromé bratislavské rádio Twist. Členové slovenského ochranářského sdružení Vlk podle rozhlasové stanice již v březnu vyzvali premiéry Maďarska, Rumunska, Slovenska a Ukrajiny k řešení této situace. Ukrajina přitom připravila legislativní návrh na desetileté moratorium na holoseče v karpatských lesích.

"Rubáním přirozených lesů se snižuje akumulační schopnost země do takové míry, že ztrácí schopnost absorbovat do sebe přívaly vody při větších srážkách a bouřkách. Srážky pak odtékají potoky a kanály do vesnic, kde způsobují záplavy," řekl rádiu Twist šéf sdružení Vlk Juraj Lukáč.

Podle sdělení rozhlasové stanice však nyní na Ukrajině nehrozí tak rozsáhlé záplavy, jako tomu bylo třeba v minulém roce.

Most v jihopolské vsi Budzow strhla řeka Jachówka, která se po silných deštích vylila z břehů. Záplavy, které sužují už týden jih Polska, si doposud vyžádaly více než deset lidských životů, 1600 lidí muselo být evakuováno. (27. července 2001)

Povodňová vlna, která se po několikadenních deštích přehnala přes obec Štrba nedaleko Popradu na severovýchodě Slovenska, zničila místní most a napáchala značné materiální škody. (27. července 2001)

Chlapec na kole ignoruje velkou vodu a projíždí cyklistickou stezkou, která u Prešova vede kolem řeky Torysy. Hladina řek na východním Slovensku 26. července nadále stoupala. (27. července 2001)

Specialisté opravují poškozenou hráz Prešovské hatě, která se ve středu protrhla a zaplavila část místního sídliště. (27. července 2001)

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Eurovize ukázala, že Izrael má v Evropě i nadále podporu, říká Fingerland

  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

StarDance 2024

15. dubna 2024  9:18,  aktualizováno  23.5 8:06

Česká televize na podzim odvysílá další, už třináctou, řadu soutěže StarDance. V desítce osobností,...

Při vystoupení prezidentského kandidáta se v Mexiku zřítilo pódium. Zemřelo 9 lidí

23. května 2024  6:39

Devět lidí včetně dítěte zahynulo a dalších více než 60 utrpělo zranění, když se zřítila konstrukce...

Konec týdne bude ve znamení přeháněk a bouřek. Nejdeštivější bude pátek

23. května 2024  6:30

V následujících dnech počasí u nás bude ovlivňovat nevýrazná oblast nízkého tlaku vzduchu, a tak...

Děti podle obžaloby sprchovala ledovou vodou i bila. Vychovatelku soudí za týrání

23. května 2024  6:30

Soud v Českých Budějovicích začne dopoledne projednávat kauzu týrání dětí ve věku do tří let....

Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA
Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA

Kosmetiku Mádara určitě od nás už znáte – potkat jste je mohli veletrhu FOR KIDS v Praze nebo také v nedávném v uživatelském testování, kde jsme...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...