Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Voda napáchala milionové škody

  15:18
Rozvodněné řeky se pomalu uklidňují. Doubrava a Sázava se na Kutnohorsku pomalu vracejí do svých koryt. Ve Vrdech, Zruči nad Sázavou a Zbyslavi ale dopoledne stále platil druhý povodňový stupeň, tedy pohotovost. Ve Žlebech byl snížen na bdělost. Klesají i hladiny východočeských toků a řek v kraji Vysočina. Pracovníci České pojišťovny odhadli škody, které způsobila povodeň jen u jejích klientů, na několik milionů korun, informovala Česká televize.
Podívejte se na fotografie ze zaplavených míst.
V článku najdete páteční on-line zpravodajství z povodně na Zlínsku a na Ostravsku.

Stav pohotovosti, který odpovídá druhému stupni povodňové aktivity, byl vyhlášen na řece Opavě ve stejnojmenném městě, kam v neděli ráno dorazila povodňová vlna.

Nadále platí druhý stupeň v Bartošovicích na Novojičínsku. Po vydatných nočních srážkách v Beskydech, místy přesahujících 30 milimetrů, je nejnižší, první povodňový stupeň rozšířen i do několika nových lokalit.

Podle dispečera Povodí Odry trvá stav bdělosti na řece Opavě v Karlovicích a
Krnově na Bruntálsku a Děhylově na Opavsku. Nově ovšem také na říčce Lubině v Petřvaldě a v Hradišti na Karvinsku na Stonávce, která je přítokem Těrlické přehrady. Dále platí bdělost na potoku Čeladénka, řece Ostravici ve Frýdku-Místku a ve Slezské Ostravě a v Jablunkově na řece Olši.

Řeky na Liberecku  již mají normální průtok
Řeky Jizera a Smědá v Libereckém kraji již mají normální průtok. Velká voda opadla, a tak byl v noci odvolán i nejnižší stupeň povodňové aktivity.

Záplavová vlna, která v sobotu postihla obce a města na obou řekách, nezpůsobila podle hasičů vážnější škody. Zaplaveny byly hlavně louky a několik zahrádek, hasiči také odčerpávali vodu ze sklepů.

V Železném Brodě zaplavila Jizera bagr, který prohluboval koryto řeky. Na Malé Skále evakuovali hasiči preventivně obyvatele tábořiště. Po několika hodinách se však mohli lidé do svých stanů a přívěsů vrátit.

V Olomouckém kraji již žádné řeky nedosahují povodňového stupně.
Více o situaci na Olomoucku se dozvíte ZDE.

V sobotu večer stoupala hladina Tiché Orlice a Orlice
Nejvyšší stupeň povodňové aktivity, stav ohrožení, platil v sedm hodin večer jen na řece Doubrava na Kutnohorsku. Na Havlíčkobrodsku řeka klesla a večer tam byl už jen druhý povodňový stupeň. Ve východních Čechách večer ale stále stoupala hladina Tiché Orlice v Malé Černé na Královéhradecku a Orlice v Týništi na Rychnovsku.

Ráno šlo nahoru Labe
Po pátečních lijácích, které sužovaly Moravu, se velká voda přesunula do Čech. Na Labi pod Špindlerovým Mlýnem platil až po město Hostinné u Trutnova nejvyšší stav povodňové aktivity, tedy ohrožení. Velký příval vody zachycovala i nádrž Les Království u Dvora Králové na Trutnovsku. Na odtoku z přehrady vodohospodáři vyhlásili první povodňový stupeň, který platí až po Jaroměř na Náchodsku.

Kvůli hrozícímu nebezpečí záplav zasedla na trutnovském okresním úřadě povodňová komise. "Podle dosavadních zpráv k velkým škodám nedošlo; měli jsme strach spíše z menších toků, ale nic mimořádného se nestalo," řekl člen komise Miloš Chlápek.

Třetího stupně dosáhla i Doubrava
Třetího stupně povodňové aktivity dosáhl také průtok řeky Doubravy vodní nádrží Pařížov na Kutnohorsku. Od dopoledne zasedala okresní povodňová komise. Řeka by měla podle odhadů kulminovat okolo čtvrté hodiny odpoledne. Nejnižší stupeň, bdělost, byl vyhlášen i na řece Sázavě ve Zruči nad Sázavou. Ve Vrdech a Žlebech na Kutnohorsku voda zatopila několik zahrad a sklepů.

Záchranářům vypadávalo telefonní spojení
- Olomoucko

Řeky opadávají, trvá stav bdělosti - Ostravsko

VHladiny řek na Zlínsku poklesly 
- Zlínsko

Stovku dětí vyhnala bouře ze stanů - Zlínsko

Na Náchodsku museli evakuovat dětský tábor
Na Náchodsku museli během noci záchranáři evakuovat letní dětský tábor v Machově. "Místní potok se totiž natolik rozvodnil, že odřízl tábor od světa," řekl dispečer náchodských hasičů.

Všech 32 dětí je dočasně ubytováno v sousední vesnici Vysoká Srbská. Podle záchranářů nebyl při evakuaci nikdo zraněn.

Na Rychnovsku a Královéhradecku hasiči především odčerpávali vodu ze zatopených sklepů a odstraňovali spadlé stromy ze silnic.

V Královéhradeckém kraji platí druhý stupeň

Druhý stupeň povodňové aktivity platí v Královéhradeckém kraji na řece Metuji mezi Náchodem a ústím toku do Labe u Jaroměře. Pohotovost, platí také na říčce Stěnavě na Broumovsku.

Toky v Pardubickém kraji dosahují zatím jen nejnižšího stupně povodňové aktivity, tedy bdělosti. Tento první povodňový stupeň platil ráno například na Loučné na Orlickoústecku či na Třebovce na Svitavsku.

Sečská přehrada na řece Chrudimce zachytává přívaly vody bez jakýchkoli problémů. "Mírný vzestup hladiny vodohospodáři evidují na přehradě Pastviny na Orlickoústecku, ale ani tam se povodně neočekávají," řekl dispečer hradeckého ústředí Povodí Labe Pavel Řehák.

Na Jesenicku vyhlásili třetí stupeň omylem
Omylem byl vyhlášen v pátek večer třetí povodňový stupeň na říčce Vidnávce na Jesenicku.

"Tok vystoupil jen na druhý stupeň. Teď už je to jednička, tedy stav bdělosti," řekl  ráno operační důstojník jesenických hasičů.

V pátek se průtrž přehnala Moravou
Silná průtrž, která se v pátek přehnala Olomouckem, Zlínskem a Prostějovskem, se během dne přesouvala nad Ostravsko a Brněnsko. Živel v Olomouckém kraji pokácel desítky stromů a vytloukl okna rodinných domů. Bruntál byl hodinu zcela odříznut od okolního světa, když vyvrácené stromy zatarasily všechny výjezdy z města.

Na Prostějovsku skácel liják i stožár vysokého napětí. Policisté na mnoha místech uzavřeli kvůli padlým stromům silnice. Některé moravské řeky se rozvodnily již po nočních deštích.

Meteorologové na Moravě a ve Slezsku předpovídají další vydatné srážky. Déšť podle nich bude na východě Česka ustávat až během soboty.

Také nad Opatovicemi u Brna se přehnala vichřice se silným deštěm a krupobitím. Nejméně deseti domům strhla nebo poničila střechy, na jiných staveních tašky a krytinu. V obci padaly i stromy.

Brněnští hasiči museli vyslat veškerou techniku k čerpání vody ze zatopených sklepů. "Máme zásahová vozidla na sedmi místech Brna, kde čerpají vodu ze zatopených sklepů. Jakmile skončí, pojedou k dalším sklepům v dalších částech města," řekl operační důstojník brněnských hasičů Jaroslav Urban.
Podrobněji ZDE.

Pohotovost na Odře skončila
Druhý povodňový stupeň - pohotovost - po 15. hodině odvolali vodohospodáři v Bartošovicích na řece Odře na Novojičínsku. "Na Lučině, kde byl druhý stupeň před devátou ráno, je již klid a povodňová aktivita tam byla zcela odvolána. Na několika dalších řekách v Moravskoslezském kraji platí první stupeň," řekla dispečerka z Povodí Odry. O velké vodě na Ostravsku se více dočtete ZDE.

Olomoucko je bez proudu
Řada měst na Olomoucku je bez elektřiny. Bez světla zůstal například i Uničov, Litovel, a část Olomouce. "Problémy jsou na celé severní Moravě. Teď po těch bouřkách je toho hodně," doplnila pracovnice přerovské elektrárny. Více najdete ZDE.

Počasí s obavami sledují provozovatelé letních táborů. Rodiče však obavy mít nemusí. Vedoucí táborů jsou připraveni v případě rozlití řek evakuovat děti do bezpečí nebo je přesunout i do města. Více ZDE.

PÁTEČNÍ ON-LINE ZPRAVODAJSTVÍ

Zlínsko

Ostravsko

Ve Zlíně přestalo pršet
Povodňová komise, která se sešla před půlnocí, potvrdila 2. stupeň povodňové aktivity na řece Dřevnici. Voda v Želechovicích a Lužkovicích se vrátila do svých koryt.

"Budeme na štábu držet nepřetržitou službu, protože situace se může každou chvíli změnit. V pohotovosti jsou i policisté, hasiči, městští strážníci a pracovníci technických služeb, kteří stále plní pytle s pískem," přiblížila situaci na řece Dřevnici mluvčí povodňové komise Dana Daňová.

V ohrožených oblastech je už přes dva tisíce pytlů s pískem, dalších 1200 je připraveno pro případ potřeby. Fotografie a více o povodni na Zlínsku najdete ZDE. 

Na Vysočině ustaly srážky, hladiny řek klesají
Řeky na Vysočině na několika místech dosáhly povodňového stavu. Po deštích, trvajících od čtvrtečního večera, se nejvíce rozvodnila řeka Doubrava na Havlíčkobrodsku, kde byl v sobotu ráno u obce Bílek vyhlášen druhý stupeň povodňové aktivity. Prvního, nejnižšího stupně, dosáhly v noci z pátku na sobotu řeky Jihlava u Ptáčova na Třebíčsku a Sázava na Havlíčkobrodsku. Hydrometeorologové očekávají, že by hladiny řek měly už jen klesat, protože na Vysočině dopoledny ustaly srážky.
Více najdete ZDE.

Povodňové stupně

První

Bdělost

Druhý

Pohotovost

Třetí

Ohrožení

Záplavy hrozily i v Čechách
Zvýšení hladin řek hrozilo i ve východních Čechách na Divoké a Tiché Orlici, Chrudimce a možná i na Doubravě. Podle dispečera královéhradeckého ústředí Povodí Labe Pavla Jansy však panika není na místě. Tyto toky podle něj totiž dosud nedosahují v průtoku ani běžného ročního průměru.

Meteorologové očekávají silný déšť i na jihu Čech. Jihočeskou metropoli ráno zaplavil silný déšť. Řidiči českobudějovického dopravního podniku však podle dispečinku do půl deváté žádnou neprůjezdnou komunikaci nehlásili. "Nejvíce srážek na jihu Čech spadlo od čtvrtečního rána na Novohradsku," řekl Petr Lett z českobudějovického hydrometeorologického ústavu. "Ve čtvrtek večer přešly přes jižní Čechy dva pruhy bouřkových mraků, z nichž spadla část deště především na Budějovicku, pršelo ale především v noci a v ranních hodinách," řekl Lett.

V Praze bylo na sto nehod
Již ke stovce se blíží počet dopravních nehod v Praze, které si vyžádalo nepříznivé počasí a vlhké vozovky. Při nich byl těžce zraněn jeden člověk a čtyři lidé lehce. "Většina nehod se stala kvůli prudkému dešti a kluzkému povrchu. Řidiči velmi podcenili špatné počasí. Počet nehod rychle narůstá," zdůvodnila velkou páteční nehodovost Gabriela Škoulová z pražské policejní správy.
Podrobněji čtěte ZDE.


Česká pojišťovna: Déšť způsobil klientům škody za několik milionů

Česká pojišťovna odhaduje, že deště, které rozvodnily řadu českých a moravských řek, způsobily jejím klientům škody za několik milionů korun. Celkem se na
Českou pojišťovnu obrátí asi přes 700 lidí, kteří budou chtít nahradit škodu způsobenou počasím, tvrdí mluvčí pojišťovny Michal Urban. V naprosté většině to podle něj budou jen drobné škody, které vznikly například při zaplavení sklepů nebo poničení střech. Větší škody však podle Urbana napáchla velká voda na zemědělských plodinách. Očekává, že za ně budou vyplaceny náhrady až 70 milionů korun.

Hasičům se podařilo sloup z rozvodněné Dřevnice ve Zlíně-Prštném vytáhnout. (20.7.2001)

Po přívalových deštích se zahltila pardubická kanalizace, 20. července 2001

Po přívalových deštích se zahltila pardubická kanalizace, 20. července 2001

Po přívalových deštích se zahltila pardubická kanalizace, 20. července 2001

Městští policisté a obyvatelé zlínského sídliště Bartošova čtvrť odvážejí do bezpečí auta, které ohrožuje řeka Dřevnice. Ta dosáhla 20. července na Zlínsku třetího stupně povodňové aktivity a vylila se z břehů v asi sedmikilometrovém úseku

Stavební dělník odstraňuje dřevěné desky na stavbě jezu na řece Dřevnici ve Zlíně, kde se řeka vylila z břehů. Dřevnice dosáhla 20. července na Zlínsku třetího stupně povodňové aktivity a vylila se z břehů v asi sedmikilometrovém úseku

K projížďce po zaplaveném fotbalovém hřišti v Příšovicích na Liberecku vzal své děti jeden z místních obyvatel, 22. července 2001

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...