ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Nakažená žena v kómatu porodila. Teď může zemřít, určil soud navzdory rodině

  • 126
Kdo má právo rozhodnout, že pacient může zemřít? Před tuto nelehkou otázku postavil soudce případ ve Velké Británii. Těhotná žena se nakazila koronavirem a upadla do kómatu. Lékaři provedli císařský řez, aby dítě zachránili. Nyní tvrdí, že pro jeho matku už nemohou nic udělat. Soud jim dal za pravdu a povolil, aby ji odpojili od přístrojů. Jenže silně věřící rodina je proti.

„Vypnout ten přístroj je pro nás totéž, jako bychom někoho požádali, aby nás zabil. Máme zemřít až ve chvíli, kterou pro nás určil Bůh,“ říká sestra asi třicetileté pacientky, jejíž jméno média nezveřejnila. 

Sestra stejně jako manžel nakažené žádá, aby lékaři ještě počkali a v léčbě dál pokračovali. Lékaři ovšem namítají, že „šance na jakékoliv smysluplné uzdravení pacientky s covidem jsou malé“. 

Ženu přijali do nemocnice v Leicesteru v šestém měsíci těhotenství. Údajně věděla, že pod srdcem nosí syna a už mu vybrala i jméno. Jeho narození se však nedočkala. Brzy upadla do kómatu a lékaři tak museli provést císařský řez. Doma už má tříletou dceru.

Pacientka už před nákazou trpěla Addisonovou chorobou, která postihuje tvorbu hormonů v nadledvinách. Po propuknutí covidu jí podle lékařů přestala pracovat slinivka břišní a jedna z plic „zemřela“. Snímky z CT neukázaly „prakticky žádné normální fungování plic“. 

„Pocit celého týmu je, že se dostala do bodu, kde jsou v podstatě nulové šance,“ uvedl jeden z lékařů u soudu. Ten se přiklonil na stranu zdravotníků a rozhodl, že pacientku mohou odpojit od přístrojů.

Singapurka se jako těhotná nakazila koronavirem. Její dítě má teď protilátky

Soudce zároveň uvedl, že lékaři pro ženu připravili paliativní plán a její rodina se tak s ní bude moci rozloučit. 

„Cílem není zkrátit jí život, ale vyhnout se prodlužování její smrti,“ řekl podle listu The Guardian s tím, že si nakažená zaslouží zemřít důstojně.

Celou záležitost popsal jako „tragédii skoro nepředstavitelné dimenze“. Život i naděje dotyčné ženy zhasl „tento zákeřný virus“, kvůli kterému se mladá rodina „předčasně rozpadla“. „Tato rodina touží po zázraku. Jde o velmi mladou matku za okolností téměř nevyjádřitelného smutku,“ dodal.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video