Britský neolitický monument Stonehenge (24. ledna 2021)

Britský neolitický monument Stonehenge (24. ledna 2021) | foto: Profimedia.cz

Stonehenge postavili ve Walesu a pak přestěhovali, věří archeologové

  • 8
Britští archeologové věří, že našli místo, kde původně stál prehistorický monument, který je nyní dominantou Stonehenge. Ve Walesu odkryli pozůstatky dávného kamenného kruhu, který podle nich mohl být rozebrán a o stovky let později postaven v Anglii, píše agentura Reuters.

Kamenný kruh ve Stonehenge patří mezi nejznámější a nejzáhadnější britské památky. Přitahuje turisty z celého světa i lidi hledající duchovní spojení s minulostí. Stále ovšem není přesně známo, k čemu měl kdysi sloužit.

Tým archeologů už v roce 2015 zjistil, že část kamenů ve Stonehenge pochází z lomů v pohoří Preseli na západním pobřeží Walesu, který je od Stonehenge vzdálený 250 kilometrů.

Nyní vědci z University College London (UCL) uvedli, že věří, že některé z těchto kamenů původně tvořily ještě starší monument ve Walesu. Mezi nalezištěm ve Walesu a kamenným kruhem ve Stonehenge objevili zajímavou podobnost.

Velšský kruh měl průměr 110 metrů, což je stejně jako příkop obklopující Stonehenge. A oba jsou nasměrovány na východ slunce v den letní rovnodennosti. Nejméně jeden z kamenných kvádrů ve Stonehenge odpovídá jednomu z otvorů nalezených ve velšském kruhu.

Profesor archeologie UCL Parker Pearson, který výzkum vedl, soudí, že kameny mohly být přestěhovány při migraci obyvatel z Walesu, kteří se rozhodli vzít si svůj monument z monolitů s sebou, a znovu si ho postavit ve Stonehenge.

26. října 2018

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video