Královna navštívila svou jmenovkyni. Loď Elizabeth povede flotilu do Asie

  • 50
Britská královna Alžběta II. v sobotu navštívila letadlovou loď, která nese její jméno. Plavidlo pojmenované HMS Queen Elizabeth panovnice pokřtila před sedmi lety, tehdy ještě se svým manželem, princem Philipem, který letos v dubnu zemřel. Loď povede flotilu britského námořnictva během nadcházející plavby do Asie.

Britská flotila, v níž budou kromě letadlové lodi s osmi britskými a deseti americkými stíhacími letouny na palubě také dva torpédoborce, dvě fregaty, jedna ponorka a dvě doprovodná plavidla, vyrazí na cestu z anglického přístavu Portsmouth.

Mise bude trvat 28 týdnů a flotila během plavby přes Jihočínské moře k Filipínám urazí 26 000 námořních mil (skoro 50 000 kilometrů).

Námořní mise má podle premiéra Borise Johnsona, který letadlovou loď navštívil v předchozím dni, ukázat „měkkou sílu“ Spojeného království a propagovat víru v demokracii a vládu práva.

Důležitá ale bude přinejmenším symbolicky i plavba přes Jihočínské moře, kde si několik sporných oblastí nárokuje Čína, a to přes námitky dalších států jako jsou Tchaj-wan, Malajsie, Vietnam či Filipíny.

Britská flotila se zapojí do řady námořních cvičení mimo jiné se silami z Japonska, Austrálie, Kanady, Francie, Turecka, Ománu či Jižní Koreje. Kotvit bude v Indii a Singapuru.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video