Mezi dětmi v Evropě se šíří hepatitida, těžké případy vyžadují transplantaci

  • 11
Evropa se potýká s rostoucím počtem dětí, které onemocněly hepatitidou z neznámých příčin. Několik dětí již vyžadovalo transplantaci jater. Na vině by mohl být adenovir, se kterým děti v posledních dvou letech nepřišly tak často do styku kvůli proticovidovým opatřením.

Adenoviry jsou skupinou virů, které mohou způsobit nachlazení, horečku, zápal plic, průjem nebo zánět spojivek. Obvykle nemají na svědomí hepatitidu, ale může se jednat o výjimečnou komplikaci některé z infekcí.

Světová zdravotnická organizace uvedla, že eviduje alespoň 169 případů těžké hepatitidy u dětí ve 12 zemích včetně 17 transplantací jater a jednu oběť.

Nejvíce zasaženy jsou státy západní Evropy. Například jen ve Španělsku se vyskytlo 13 případů. Mezi další postižené státy patří Dánsko, Irsko, Nizozemsko, Itálie, Norsko, Francie, Rumunsko a Belgie. Z mimoevropských zemí pak Izrael či Spojené státy. V Česku se zatím žádný případ nevyskytl.

Bojíte se covidu? Víc hrozí úmrtí na pozdě zjištěnou žloutenku, říká lékařka

Nemocí trpí kojenci od měsíce věku, ale také teenageři. Děti nejčastěji popisují příznaky jako jsou bolesti břicha, průjmy a zvracení, které předcházejí projevům akutní hepatitidy. Většina z nich neměla horečku. Běžné viry způsobující virovou hepatitidu nezjistili lékaři u žádného z dětí. Cestování podle všeho nemělo na onemocnění vliv.

Lékaři pak provedli testy na dětech, během kterých našli nejméně u 74 případů adenovir, ve 20 případech SARS-CoV-2 a v dalších 19 případech objevili adenovir společně s koronavirem.

Hlavní teorií lékařů je, že jde o důsledky pandemie. Kvůli různým opatřením se děti držely doma, a tak nebyly v takové míře vystaveny běžným virům, což mohlo způsobit nepřiměřenou odpověď imunitního systému na náhlé vrácení se do běžného života.

Máte nemocná játra? Varovat vás mohou modřiny, žluté bělmo i únava

Adenoviry jsou tak hlavním podezřelým, jelikož se přenáší blízkým kontaktem, kašláním nebo kýcháním a kontaktem s kontaminovanými povrchy.

Zvýšený dohled i toxikologické testy

Státy hlásí výrazný nárůst adenovirových infekcí ve srovnání s předešlými obdobími. Zahájily také zvýšený dohled a provádějí další šetření, která zahrnují podrobnější klinické a expoziční testy, toxikologické i testy.

„Může existovat kofaktor, který způsobuje, že normální adenovir má u malých dětí závažnější klinický obraz,“ uvedla v pondělí ve svém technickém sdělení Britská agentura pro zdravotní bezpečnost. Nejmenší pravděpodobnost lékaři přisuzují otravě toxiny.

Podle jiných lékařů může jít o načasování. Děti, které by běžně trpěly minimálními příznaky jako kojenci, teď závažněji reagují na viry. Britští vědci pak mají podezření na určitý typ adenoviru, který zjistili z krevních vzorků. K potvrzení této teorie však potřebují nejprve prozkoumat genetickou výbavu viru.

Nejvíce případů zatím hlásí Velká Británie, kde již deset dětí potřebovalo transplantaci jater. Z 81 případů, které byly dosud v na ostrovech hlášeny, se 43 dětí plně uzdravilo, zatímco 38 dětí je stále v nemocnici. Podle všeho spolu jednotlivé případy nijak nesouvisí, ani se nevyskytly na jednom místě, napsal list The Guardian.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video